Hlavní obsah

Povinnost splněna, Češi porazili Itálii

Čeští hokejisté porazili na olympijském turnaji v Turíně domácí Italy 4:1. Skóre zápasu otevřel Milan Hejduk, dvakrát se pak trefil Václav Prospal. V závěru utkání korigoval na 3:1 John Parco, hattrick pak střelou do prázdné branky soupeře završil Prospal. Český celek si výhrou zajistil postup do čtvrtfinále turnaje.

Článek

V české sestavě nechyběl ani Jaromír Jágr, kterého v sobotním duelu s Finskem zranil Jarkko Ruutu. Jágr nastoupil na svém tradičním místě, na křídle prvního útoku. Nehrál však ve své obvyklé stařičké přilbě, ale v novém, bezpečnějším modelu. Do hry však zasáhl pouze v první a ve druhé třetině. Poslední dvacetiminutovku sledoval v kabině.

Světoví šampióni začali bitvu o postup do druhé části turnaje s ofenzivními myšlenkami, do první šance se však dostali Italové. Na trestnou lavici putoval již po 99 vteřinách Židlický a Vokoun mohl děkovat paní Štěstěně, že osamocený Cirone nedokázal zasunout puk do odkryté svatyně.

Domácí hráli proti favoritovi s chutí a několikrát prokázali, že česká defenziva není nejpevnější. Několik přečíslení tři na dva však Italové nevyužili, a tak si mohl Hadamczikům tým oddechnout. A ujmout se postupně režie zápasu.

K očekávané výhře nasměroval mužstvo ve 13. minutě při signalizované početní výhodě Hejduk, jehož bekhendová střela skončila přesně u tyčky Hellovy branky. Opora Colorada se tak po Jágrovi a Výborném stala teprve třetím útočníkem, jenž se v Turíně střelecky prosadil. Již po 83 vteřinách na Hejduka navázal Prospal, který zpoza branky překvapil italského gólmana a pohotově zastrčil puk za jeho záda.

Zraněný Hell musel střídat

Další branky mohli přidat v početních výhodách Židlický či Špaček, Hella, kterému rychle narůstal počet zásahů, ale neprostřelili. Neprosadil se ani Prospal, jemuž v přečíslení dva na jednoho krásně přihrál Jágr. Poté se na ledě začalo na chvilku jiskřit a rozhodčí Bulanov byl nucený vykázat ze hry najednou šest hráčů.

Aktivně hrající Prospal se dočkal svého druhého zásahu na turnaji i v zápase až ve 29. minutě, kdy v oslabení přehodil zbytečně vyjíždějícího italského brankáře Muzzattiho, jenž krátce předtím nahradil zřejmě zraněného Hella. I za stavu 3:0 však Italové několikrát ohrozili mrznoucího Vokouna, zkušený Topatigh ani Parco však ještě českou jedničku o možnou první nulu v Turíně nepřipravili.

Oznámkujte výkon české reprezentace v utkání proti Itálii!
Školní hodnocení najdete na konci článku

Se solidní bilancí jedné inkasované branky dochytal zápas Muzzatti, kterého Češi nedokázali podruhé překonat ani v sérii početních výhod. Dvě minuty před koncem se naopak dočkali branky Italové a postaral se o ni Parco. Při následné power play ale uzavřel skóre střelou do prázdné branky Prospal.

Česká republika - Itálie 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Hejduk (T. Kaberle, Výborný), 15. Prospal (Jágr, Straka), 29. Prospal (Straka), 59. Prospal (Straka, Vokoun) - 58. Parco (De Bettin, Iob). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Halecký (SR), Karlsson (Švéd.). Vyloučení: 9:14, navíc Tuzzolino (It.) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8776.
Česká republika: Vokoun - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Špaček, Kuba, F. Kaberle, Malík - Jágr (41. Olesz), Prospal, Straka - Hemský, Lang, Ručinský - Hejduk, Výborný, Bulis - Kotalík, Čajánek, Erat. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Itálie: Hell (28. Muzzatti) - Helfer, Strazzabosco, Nardella, Ramoser, Signoretti, Trevisani, Borgatello - De Bettin, Parco, Iob - Tuzzolino (33. Zisser), Chitarroni, Busillo - Ansoldi, Cirone, Margoni - Fontanive, De Toni, Topatigh. Trenér: Michel Goulet.
Tabulka:
1. Finsko330015:26
2. Švýcarsko42117:95
3. Kanada320112:54
4. ČR420212:94
5. Německo40227:142
6. Itálie40136:201

Reklama

Související témata: