Hlavní obsah

Podle kouče Vůjtka si čeští hokejisté nevěří v koncovce

PRAHA

Českým hokejistům se podle vítkovického trenéra Vladimíra Vůjtka zatím nedaří na olympijských hrách v Turíně v koncovce a dostávají laciné branky. Právě to podle loňského předpokládaného kandidáta na post reprezentačního kouče, který po Vladimíru Růžičkovi nakonec obsadil Alois Hadamczik, rozhodlo i sobotní zápas s Finskem, v němž si český výběr připsal druhou porážku na turnaji.

Foto: PRÁVO

Trenér Vladimír Vůjtek

Článek

"Souboj s Finskem byl zápas dvou vyrovnaných týmů. Měli jsme dost příležitostí, bohužel mi přijde, jako by si naši hráči v koncovce nevěřili. Branky dáváme dost těžko a dostáváme naopak celkem laciné góly," řekl v neděli Vůjtek.

Vedle střelecké nemohoucnosti se podle Vůjtka projevila i absence Jaromíra Jágra, který v 28. minutě musel s tržnou ránou na hlavě odstoupit ze hry po nevybíravém zákroku Jarkka Ruutua. "Na ledě chyběl hlavně jako lídr a tahoun, je to hráč výjimečných kvalit. Ale netvrdil bych, že se mužstvo nějak zlomilo po jeho odstoupení ze hry," prohlásil Vůjtek.

Ruutu se mohl střetu vyhnout

Finskému útočníkovi sice nechtěl sahat do svědomí, ale podle Vůjtka se Ruutu mohl tvrdému střetu vyhnout. "Nechci spekulovat o úmyslu nebo neúmyslu, v každém případě ale dobře viděl, že se Jágr zrovna nedívá, a mohla to být z jeho strany nějaká odplata. Takové zákroky u mantinelu jsou velice nebezpečné," dodal Vůjtek.

První český hokejista v NHL Jaroslav Jiřík si však myslí, že Jágr mohl utkání dohrát. "Pochopitelně v Turíně nejsem, takže mohu posuzovat celou situaci jen na dálku z informací, které mám. Za našich dob při takovém rozbití hlavy byl postižený hráč už další střídání na ledě. Myslím si, že Jágr mohl našemu týmu v poslední třetině pomoci. Hlavně proto, že hraje velmi dobře," podotkl Jiřík.

Silný tým dopadne dobře

Bývalý reprezentant ale i po nevydařeném vstupu českých hokejistů do olympijského turnaje mužstvu věří. "Mám na výsledky a výkony českých hokejistů asi jiný náhled než většina našich fanoušků, kteří brblají," navázal Jiřík.

Podle něj se turnaj teprve rozbíhá. "Naši hokejisté se nyní vyrovnávají s aklimatizačními problémy. Stejné potíže pronásledují i hokejisty Kanady a USA. Máme silný tým a jsem přesvědčen, že dopadneme dobře," dodal Jiřík.

Reklama