Hlavní obsah

Kanadští hokejisté se trápí, ale věří v obrat jako v roce 2002

TURÍN

Kanadští hokejisté se před úterním závěrečným duelem v základní skupině na olympijských hrách v Turíně s Českou republikou střelecky trápí. Obhájcům zlata ze Salt Lake City, kteří neskórovali v sobotu proti Švýcarsku ani v neděli proti Finsku, podle trenéra Pata Quinna vázne i souhra a mužstvu zatím chybí týmová práce.

Článek

Kanaďané však věří, že ožijí podobně jako před čtyřmi roky, kdy se jim v úvodu turnaje také nedařilo.

Jak dopadne zápas Česko - Kanada?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Kanada prožila černý víkend. Utrpěla šokující prohru se Švýcarskem, pak stejným výsledkem 0:2 podlehla i Finsku. "Vypadáme jak pod narkotiky, když to řeknu upřímně," zlobil se Quinn. "Hráči jezdí do prostorů, kde nikdo není. Chybí jakákoli týmová práce, v současné době jsme jen soubor individualit. Musí se z nás stát tým. Nějaký čas to trvá, ale nesmí to trvat moc dlouho, jinak brzy skončíme," doplnil.

Hráči z kolébky hokeje za minulé tři roky nikdy nechyběli na velkých akcích ve finále. V letech 2003 a 2004 vyhráli mistrovství světa, předloni ovládli i Světový pohár a jen na minulém světovém šampionátu podlehli ve finále České republice. "Není důvod k panice. Byli jsme v podobné pozici v Salt Lake City a máme skvělý tým," prohlásil útočník Ryan Smyth, který ani na jedné z těchto akcí nechyběl.

Proti Čechům přijde změna

Na minulé olympiádě načali Kanaďané skupinu prohrou se Švédy 2:5, potom porazili Německo těsně 3:2 a dobře zahráli až při remíze s českým týmem 3:3. Hráči tak nyní vzhlížejí k duelu s Českou republikou s nadějí, že konečně nastane změna. V roce 2002 je právě tento vzájemný zápas nasměroval na cestu za prvním olympijským zlatem po padesáti letech.

"V Salt Lake City nás v prvním zápase Švédové úplně přejeli. Necítili jsme se tehdy dobře, stejně jako teď. Ale naše sebevědomí se nezměnilo, a to není nějaká arogance nebo něco podobného," vzpomínal útočník Jarome Iginla. "Naším cílem byl postup do play off, stále se zlepšovat a vyhrát zlato. A takový cíl máme stále," dodal kanonýr Calgary.

Prvním krokem pro Kanaďany je zlepšit střeleckou úspěšnost. Quinn marně míchá útoky, na zvýšení produktivity se to zatím neprojevuje. "Budeme s tím pokračovat, pokud nenajdeme tu pravou kombinaci útoků," prohlásil kouč, který stál na lavičce Kanady i v Salt Lake City.

Potupný víkend

Proti českému výběru bude chtít zámořský tým ukončit 120 minut trvající gólový půst. Na olympiádě vyšla Kanada dvakrát za sebou střelecky naprázdno poprvé od roku 1984, kdy v Sarajevu prohrála poslední dva zápasy 0:4 se Sovětským svazem a 0:2 se Švédskem. Předtím navíc ještě podlehla tehdejšímu Československu 0:4.

Kapitán Joe Sakic ví, že uplynulý víkend byl pro favorita potupný, především porážka od Švýcarska. "Není pro nás žádná omluva. Musíme najít cestu, jak se z toho dostat," řekla opora Colorada, která má právě ze sobotního duelu pochroumanou čelist a hraje s celoobličejovým krytem. "Je lepší, když nás takové porážky potkaly teď, než později. Musíme se dát dohromady," dodal Sakic.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články