Hlavní obsah

Život jde dál, řekl Valenta po neúspěchu v kvalifikaci

Přestože si akrobat Aleš Valenta myslí, že mezi dvanáctku olympijských finalistů patří, o medaile na turínských hrách bojovat nebude. Vítěz ze Salt Lake City v italském Sauze d'Oulx v pondělí neuspěl v kvalifikaci, skončil jednadvacátý.

Foto: čtk

Aleš Valenta

Článek

Přestože si akrobat Aleš Valenta myslí, že mezi dvanáctku olympijských finalistů patří, o medaile na turínských hrách bojovat nebude. Vítěz ze Salt Lake City v italském Sauze d'Oulx neuspěl v kvalifikaci, skončil jednadvacátý.

"Život jde dál. To je sport. Jsou krásné momenty, a když to nevyjde, tak to chvilku bolí, ale za chvilku to přejde," řekl Valenta po závodě. Jen krátce po špatném dopadu druhého skoku ho mrzelo, že nepostoupí. "Já mám výhodu i nevýhodu, že nedovedu dlouho prožívat šťastné chvilky, ani ty nešťastné. Já tohle neřeším a jsem v pohodě," doplnil.

Finálová lítost

Až se ve čtvrtek půjde podívat na finále, bude v sobě přece jen mít trochu lítosti. "Myslím, že tam mezi těch dvanáct kluků patřím," řekl třiatřicetiletý akrobat. Bude ho mrzet, že nebude moci předvést skoky, které chtěl skočit, třeba revoluční trojné salto s pěti vruty jako před čtyřmi lety v Deer Valley. "Není to práce vniveč, ale svým způsobem nenaplněný sen," řekl Valenta.

Kvalifikační skoky absolvoval s natrženým postranním vazem v koleně, ale na zranění se nevymlouval. "To vůbec, já jsem na to nemyslel. Bolelo, ale jak jsem byl na nájezdu, tak jsem na to zapomněl a skákal na sto procent," uvedl šumperský rodák.

Riskoval v obou kolech

Kvůli kolenu Valenta neskákal na jistotu, ale v obou kolech riskoval, aby získal hodně bodů. "Myslím, že to nešlo s tím kolenem přibalit. To byl možná ten efekt, že jsem nemohl jít opatrně, to bych na to koleno musel myslet," řekl Valenta, ale vůbec toho nelitoval. "Mohlo to vyjít. Byl jsem od toho kousek, umístění nekoresponduje s tím, jak se cítím," řekl akrobat.

Po prvním kole byl osmnáctý, když za svůj skok dostal jen 105 bodů. "Bylo to málo, ale není to k zahození," nechtěl se pouštět do spekulací, zda ho rozhodčí podhodnotili, jak si to myslel jeho trenér Pavel Landa. "Pořád nemusel být problém postoupit, ale měl jsem u druhého skoku vyšší nájezdovou rychlost. Zjistil jsem to ve třetím saltu a bylo pozdě," vysvětlil, proč druhý skok přetočil.

Byl moc rychlý

Nájezdovou rychlost si hlídal, ale při druhém skoku byl nečekaně rychlejší. "U našeho sportu jsou faktory, že to je hodně o štěstí a nedá se to moc ovlivnit," řekl Valenta, který skákal s třináctkou. "Já si myslel, že přinese štěstí - a nic," řekl.

Na olympiádě bude Valenta až do neděle. Půjde se podívat na různé sporty, i na finále akrobatů. "Větší šanci než druzí na úspěch mají Kanaďan Kyle Nissen, Bělorus Dmitrij Daščinskij a Američan Jeret Pettersen," vyjmenoval skokany, kteří umějí pět vrutů.

Znovu se pustí do přípravy

Pro Valentu sezona ani kariéra nekončí. "To určitě ne," ujistil, že bude skákat dál. Do konce sezony jsou ještě na pořadu dva závody světového poháru. "Chtěl bych je absolvovat, na jaře se dát do kupy a v létě se vrhnout na trénink," plánoval.

Reklama