Hlavní obsah

Kanada se podivuje neschopnosti svých hokejistů

PRAHA

Čtvrtfinálové vyřazení hokejistů Kanady na olympijských hrách v Turíně zasáhlo fanoušky i zámořská média. V centru zájmu sportovních žurnalistů z kolébky hokeje jsou zejména tři prohry 0:2 a střelecká impotence milionářů z NHL. "Byli šampióny s velkými jmény a schopnostmi, ale nedokázali dávat góly," napsala ve čtvrtek agentura Canadian Press.

Článek

Kanada nevstřelila gól ve třech z posledních čtyř zápasů, v jedenácti z dvanácti odehraných třetin. Výjimkou byly tři branky v úvodu utkání proti Čechům. "Tento tým má letos souhrnný plat 98 miliónů dolarů. Třináctka útočníků nasázela v této sezóně NHL celkem 280 gólů. Jenže v Turíně vyšla naprázdno. Proč?" diví se agentura CP.

"To jsou otázky, na které nemám odpověď," kontroval Wayne Gretzky, vůdce olympijské mise za zlatem. "Když se prohrává, začnou lidi ukazovat prstem na superhvězdy. Ale tohle nebyl problém dvou tří hráčů, týkalo se to celého týmu," dodal.

"V pohodě, je to jen hra, řekne si někdo. Nemyslím. Tenhle výsledek je neštěstím, kolosálním propadákem. Když jedou sportovci s javorovým listem na olympiádu, vypadnou pak ve čtvrtfinále, ve třech případech nedají gól a během 37 minut přesilovek nedokáží pořádně skórovat, je to děsivý průšvih," píše komentátor Bob McKenzie na serveru tsn.ca a zamýšlí se nad absencí mladíků Sidneyho Crosbyho či Erica Staala.

"A nyní se bude hodnotit. Výběr hráčů. Sladění útoků. Trápení se střelbou. Problémy s disciplínou. I neschopnost vyrovnat se rychlostně Rusům či Finům. Velcí a těžkopádní Kanaďané jsou možná uzpůsobeni menším kluzištím, ale na velkém prostoru nedokázali zhola nic," píše Calgary Herald.

Chyběl šéf

"Kanaďané asi doma zapomněli střelný prach," cituje Toronto Star ruského beka Dariuse Kasparaitise. Komentátor listu Damien Cox připomíná, že hrdý celek neměl typického vůdce s respektem. "Rozhodnutí Maria Lemieuxe a Steva Yzermana sebrala mužstvu klasického šéfa. Hráči, kteří to měli dělat, netrávili moc času v olympijské vesnici a ani se nevěnovali médiím. A jiní zas nešli příkladem ani na ledě," píše torontský list.

Když se ptali novináři beka Chrise Prongera, čím to je, že tým neskóruje, odbyl je prý slovy: "Já makám na opačném konci hřiště, na tohle byste se měli zeptat útočníků..."

"Myslím, že problém byl v tom, že jsme tu nehráli jako tým. Lidé budou hanit individuality, ale není žádný jednotlivec, na koho to shodit," řekl pro Ottawa Sun kouč Pat Quinn, jenž žehral na absenci beků Scotta Niedermayera a Eda Jovanovského.

Sloupkař téhož deníku Bruce Garrioch dodává, že si Rusové výhru zasloužili, neboť měli lepší, talentovanější a mladší tým. Rusko tak včetně zápasů bývalého mužstva SSSR zvýšilo na ZOH svůj náskok ve vzájemných duelech na 7:1 v neprospěch zámoří. "Neskutečná noční můra vstoupila do Kanady. A čtyři roky na nápravu působí jako dlouhá doba," připomíná list další olympiádu v roce 2010, jež se uskuteční ve Vancouveru.

Reklama

Související témata: