Hlavní obsah

Odborníci ocenili českou obranu, Slováci se prý sesypali

PRAHA

Matné výkony českých hokejistů ze základní skupiny jsou zapomenuty. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika si po zvládnutém čtvrtfinále se Slovenskem vysloužili od hokejových odborníků uznání především za úspěšnou eliminaci obávaného slovenského útoku. Slovenští hokejisté navíc zápas neunesli psychicky.

Článek

Kouče Ladislava Svozila, jenž působí v Popradu, o psychickém bloku přesvědčovali sami Slováci, mezi nimiž v místě svého angažmá zápas sledoval. "Řada mých kolegů říká, že ta zábrana tam v soubojích s námi pořád je a prý tam byla i ve středu. Já si zase myslím, že Slovensko má natolik silný, kvalitní a zkušený tým, aby velmi dobré výkony ze základní skupiny dokázalo zopakovat i v play-off. Naši prostě zabrali v pravý čas," uvedl Svozil.

I libereckého kouče Josefa Palečka zarazilo, kam se poděla slovenská euforie, patrná v předešlých zápasech. "Slováci mě trochu zklamali. Bylo vidět, že z nás mají komplex, hráli ustrašeně. Možná se nevyrovnali s tlakem, že teď na rozdíl od skupiny vyhrát museli," řekl Paleček.

Slovenský kouč vicemistra ze Zlína Ernest Bokroš rozhodně odmítá, že by prohru Slovenska zapříčinil podvědomý strach. "Všichni hráči ve slovenské reprezentaci jsou nesmírně zkušení ze zápasů v NHL. Tento faktor rozhodně nehrál roli, možná se něco podobného projevilo před dvanácti lety na olympijských hrách v Lillehammeru. Ovšem nyní si už hráči podobný tlak nepřipouštějí," soudil Bokroš.

Příčinu úspěchu Čechů našel v přiléhavě ušité taktice. "Výborně zvládli obranu ve středním pásmu. Nenechali svého soupeře rozjet ani kombinační útoky, ani rychlé brejky," podotkl Bokroš. Tato strategie nejvíc podle něj zaskočila údernou sílu prvního slovenského útoku Hossa, Demitra, Gáborík, jenž si zakládá na rychlém přechodu přes střed hřiště.

Soupeř je ale tempo nabrat nenechal. "Dokázali se na rozdíl od předcházejících utkání prosadit pouze jednou po chybě obránce Židlického," uvedl Bokroš.

Tah s Hniličkou vyšel

V play-off rozhoduje především obrana a přesilovky a Češi to podle odborníků pochopili daleko lépe. "Hráli jsme perfektně v obraně, byli jsme dobře připraveni na to, že Slováci mají největší sílu v útoku. V situaci pět na pět prakticky neměli žádnou šanci," podotkl Paleček.

Svozil zdůraznil i význam prvního gólu. "Důležité bylo, že jsme se konečně dostali do vedení. Od toho se to pak odvíjelo," mínil. Český tým na turnaji doháněl ztrátu s Německem, Švýcarskem i Kanadou a jen v prvním případě se mu to povedlo.

Experti kvitovali, že tým konečně našel svou jedničku mezi tyčemi. "To bych vyzdvihl v první řadě. Tah trenéra Hadamczika s nasazením Hniličky, který byl hlavním strůjcem úspěchu," řekl Bokroš.

Přitom když se Paleček se svým libereckým svěřencem před odletem do Turína loučil, příliš šancí mu nedával. "Ale když se zranil Hašek, věděl jsem, že má velkou naději. Vokoun není ve formě, pouštěl laciné góly. V první třetině s Kanadou se to ukázalo v plné nahotě," řekl Paleček.

Do Turína s čistou hlavou

Tým měl štěstí v Hniličkově povaze. "Jel tam sice jako tréninkový kůň, ale věděl jsem, že to pro něj není výlet. Je to typ, který na sobě neustále pracuje," připomněl Paleček. Podle kouče měl možná Hnilička chytat s Kanadou už od začátku.

Do Turína přijel asi v nejlepší pohodě ze všech. Zatímco ostatní těsně před hrami zápasili v NHL, Hnilička relaxoval společně s libereckými spoluhráči v Jizerských horách. "Běhal na lyžích, perfektně se odreagoval. Do Turína jel s čistou hlavou," řekl Paleček.

Byl přesvědčen o tom, že se výkony českého týmu musejí po nevýrazném začátku zvednout, a úřadujícím mistrům světa věří i před duelem se Švédy. "Pokud budeme hrát tak disciplinovaně jako ve čtvrtfinále, nemusíme se jich vůbec bát," podotkl Paleček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články