Hlavní obsah

Kosteličová: Na hrách končím, jsem zničená

Karel Felt (Sestriere)Právo

Chorvatka Janica Kosteličová podle očekávání vzdala útok na rekordní pátou zlatou olympijskou medaili. Do poslední chvíle nechala svůj start v pátečním obřím slalomu zimních olympijských her v Turíně otevřený, ale kvůli nemoci jej nakonec definitivně vzdala. V rozhovoru pro deník Právo připustila svou neúčast už ve čtvrtek.

Foto: čtk

Chorvatka Janica Kosteličová se zlatou medailí z alpské kombinnace.

Článek

Uspokojilo vás čtvrté místo ve slalomu?

Na jednu stranu to určitě není propadák, ale... Chtěla jsem mnohem víc. Slalom je moje disciplína, věřila jsem, že mohu vyhrát. Můj organismus byl tvrdě proti.

Stále vás limituje zdravotní stav?

Bohužel ano. Mám zvýšený puls a cítím se strašně unavená. Dala jsem do všech tří závodů, které jsem tu jela, maximum sil. Všechno, co ve mně bylo. Na hrách končím, jsem zničená.

Nejela jste sjezd, před super G jste říkala, že ho také nepojedete, a nakonec z toho bylo stříbro. Nerozmyslíte si to do pátečního startu?

To byla poněkud jiná situace. Vyhrála jsem kombinaci a bylo tam trochu volna, protože závod byl přeložen. Můj stav se mírně zlepšil, proto jsem se doslova na poslední chvíli rozhodla, že pojedu. Stříbro mi udělalo obrovskou radost, bylo to vítězství vůle. Teď se cítím nesrovnatelně hůř. Nevím, co by se muselo stát, abych se v pátek ráno postavila na start obřího slalomu. Už ve speciálu jsem měla velké problémy, jela jsem na doraz a byla ráda, že jsem v cíli. Obří slalom je delší a fyzicky mnohem náročnější.

V čem je vlastně příčina vašich zdravotních problémů?

To v tuhle chvíli přesně nikdo neví. Chce to podrobné vyšetření, ale hlavně prý odpočinek. Ještě zbývá závěr Světového poháru. Věřím, že se dám do pořádku. Po téhle sezóně budu zvažovat, co dál.

Na hry jste jela nepochybně s jinými ambicemi...

Samozřejmě. Chtěla jsem uspět co nejlépe ve všech pěti disciplínách, nakonec dvě nejedu. Je mi to líto, ale nemohu se úplně zničit. Po operacích kolen a štítné žlázy musím zvažovat každý start. Roky tvrdé přípravy v těžkých podmínkách a léta ve Světovém poháru se prostě projevily. Život není jen o lyžování. Mám čtyři zlaté olympijské medaile a dvě stříbrné. Mohla jsem se stát nejúspěšnější sjezdařkou v historii zimních olympiád. To všechno je krásné, ale zdraví je pro mne víc. Už tak mám dost problémů.

Takže z her odjedete zklamaná?

Myslím si, že dvě medaile ze Sestriere jsou úspěchem. V tomhle nemám pocit, že bych zklamala. Naopak, vzhledem ke zdravotním problémům to je velký úspěch. Ale spíš jsem teď hodně smutná a nevýslovně unavená.

Reklama

Související témata: