Hlavní obsah

Švédský tisk: Nastal čas pro odvetu, vyhrajeme 3:2

Při loňském mistrovství světa nepustil český celek švédské hokejisty do finále. Rok předtím jim při Světovém poháru uštědřil ponižující porážku. V pátečním olympijském semifinále v Turíně podle severského tisku konečně nastává čas pro odvetu.

Článek

List Aftonbladet dnes s radostí konstatuje, že se švédské hvězdy konečně probudily. Jako návod, jak udolat i Čechy, pak deník připojil několik rad: Švédsko nesmí hrát dozadu způsobem, jakým hrálo proti Rusům, protože tím jen otevírá dveře k vlastní brance a zve soupeře dál. I Henrik Lundqvist musí být stoprocentní, protože bez výborného výkonu brankáře nepřežije semifinále žádný tým.

Švédové si podle deníku musejí vytvořit šance na přesilovky, při nichž se jim zatím daří, a nebát se oslabení, protože se jim zatím daří i v něm. Půjde rovněž o to nedostat brzy první gól. "Češi milují časná vedení a hrají na ně. Dostat se do vedení proti nim je proto nesmírně důležité. Pak musejí otevřít hru a dopouštějí se chyb," uzavřel list.

Kdo vyhraje hokejové semifinále ZOH?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Podle hodnocení deníku Dagens Nyheter byl český výběr druhým favoritem olympiády, po vyřazení Kanady by tak měla zbýt zlatá medaile jemu. Nicméně od začátku šampionátu Češi předvedli několik nepřesvědčivých výkonů a brankářská dvojice Hašek, Vokoun, jež měla platit za jeden z pilířů týmu, už soupeře neděsí.

Svenska Dagbladet se zatím více než na semifinále zaměřuje na radost z překonaného komplexu, kterým se v posledních letech pro Švédy stala čtvrtfinálová klání. V boji o semifinále vypadlo Švédsko při poslední olympiádě v Salt Lake City v roce 2002, předtím v Naganu 1998 i při Světovém poháru 2004.

Teď nebo nikdy

Deník Expressen zase píše, že semifinále olympijského hokejového turnaje je zápasem "teď, nebo nikdy", případně "poslední bitvou" pro jednu celou švédskou hokejovou generaci. Podle stockholmského deníku již Peter Forsberg, Mats Sundin, Daniel Alfredsson nebo Nicklas Lidström podobnou šanci ve své kariéře nedostanou a list tipuje, že Švédsko dnes Čechy porazí 3:2.

"Sudden", "Foppa", "Lidas" a "Affe" přitom spolu dohromady nemají ani jediný titul, třebaže jednotlivě jich už získali řadu. Společně ale neuspěli ani při Světovém poháru 1996, ani v Naganu, v Salt Lake City nebo znovu na Světovém poháru 2004. "Ačkoli jde o vysoce kvalitní hráče, označit je jako tým snů se už bojíme," konstatuje deník. "A možná to je okolnost, při níž cítíme, že tentokrát by to už konečně mohlo vyjít," dodává.

Foppa se musí polepšit

Především Forsbergův start zajistil týmu Tre Kronor v Turíně vyšší respekt. Největší hvězda však získává jen dílčí pochvaly. Dosavadní čtyři asistence a žádný gól jsou "trochu znepokojivé" a chtějí-li Seveřané hrát nedělní finále, musí se "Foppa" hodně polepšit, tvrdí Expressen.

Krok trenéra Bengta-Akeho Gustafssona, který se rozhodl dát dvě největší švédská esa Forsberga a Sundina dohromady, je podle deníku správný. "Forsberg a Sundin nikdy nebyli velcí kamarádi, i když se hodně respektují. Mají rozdílné povahy a zcela rozdílný okruh přátel a známých. Dokonce si nemyslím, že si kdy navzájem vyměnili čísla svých mobilů. Nicméně nyní mohou konečně dokázat, že spolu rozdrtí kohokoli," zdůrazňuje autor článku.

Reklama

Související témata: