Hlavní obsah

Zlaté Neumannové se chtělo brečet

PRAGELATO/PRAHA

V pátek se vytouženého olympijského zlata dočkala česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která zvítězila v závodu na 30 kilometrů volnou technikou s hromadným startem. "Chce se mi brečet, ale vše mi ještě asi teprve dojde. Zatím nebyl čas," řekla v cíli šťastná lyžařka v rozhovoru pro Českou televizi.

Článek

Přitom podmínky před triumfem nebyly ideální. O Katku se pokoušela viróza, česká reprezentantka dokonce zvažovala start. "Téhle medaili předcházel dramatický včerejšek. Bolelo mě v krku, ale nebyla jsem vynervovaná. Řekla jsem si, že udělám co bude v mých silách. Navíc Pavel Kolář mi říkal, že tělo se může naopak vybudit k lepšímu výkonu. Ale že to může dopadnou i špatně. Nakonec to dopadlo dobře," libovala si rodačka z Písku.

Neumannová je tempařka a v závěrečném finiši se příliš často neprosazuje. " Dneska to bylo směšné. Finský trenér mi ráno řekl, ať si počkám do závěrečného sprintu a nenastupuju v kopci. Tak jsem se mu smála," popsala třiatřicetiletá závodnice ranní příhodu.

Na trati se držela ve vedoucí skupině, ale do trháku se nedostala. "V posledním kopci jsem byla mrtvá, nohy byly jako kameny. Neměla jsem na to, abych ostatní utavila na trati. Soupeřky vypadaly v pohodě, ale podržely mě lyže," pochválila servismany.

V cíli mohli diváci sledovat fantastický finiš. "Řekla jsem si, že to je poslední závod. Musíš to zkusit. Viděla jsem, že soupeřky nejedou, tak jsem to zkusila. Netušila jsem, že ve finiši vyhraju závod," podivovala se Neumannová v cíli.

Obrovské štěstí

Česká běžkyně si pochvalovala, že se nepřipletla do některého z pádů. "Měla jsem obrovské štěstí, dvakrát to kolem mě padalo. A já se stihla pokaždé vyhnout. Pak to stojí hrozně sil se dostat zpátky na špičku," upozornila vítězka.

Neumannová se už nechala slyšet, že závodí na poslední olympiádě. Konec kariéry ale ani po životním úspěchu neplánuje. "Je to na zváženou. Nic víc už dosáhnout nemůžu, ale nechci se ukvapeně rozhodnout v euforii. Rozhodnu se v dubnu, jestli půjdu ještě rok závodit nebo ne," řekla Neumannová, jejíž úspěch může nabudit i hokejisty, kteří se v pátek utkají v semifinále se Švédskem.

"Snad to kluky aspoň trochu motivovalo a o medaili se taky poperou," doufá v napodobení úspěchu z Nagana před osmi lety Kateřina Neumannová.

Reklama