Hlavní obsah

Švédský tisk se podivuje hladkému vítězství nad Čechy

Radost z vítězství i překvapení nad snadným průběhem semifinále olympijského turnaje mezi českými hokejisty a Švédskem dominují komentářům téměř všech švédských deníků. Optimismus před nedělním finále proti Finsku, založený na přesvědčivém vítězství nad českým týmem, vyjádřili i švédští hráči.

Článek

"S tím, jak turnaj pokračuje, jsme stále lepší. Semifinále bylo naším zatím nejlepším zápasem," cituje list Svenska Dagbladet hlavní švédskou hvězdu Petera Forsberga. "Budeme-li stejně hrát i v neděli, máme dobré šance na celkové vítězství," uvedl kapitán Tre Kronor Mats Sundin.

Vstup do pátečního utkání byl podle Svenska Dagbladet lepší, než o jakém mohl trenér Bengt-Ake Gustafsson snít, když švédské vedení na sebe nechalo čekat pouhopouhých 34 sekund. Rozhodnutí pak padlo ve druhé třetině a jeho definitivní potvrzení přinesl šestý gól v české brance.

Spoluhráči z Rangers přáli zlato

Deník Dagens Nyheter konstatuje, že vítězem duelu velkých postav z New Yorku Rangers se stal švédský gólman Henrik Lundqvist. "Když pustil první gól, hodně se rozčiloval," napsal list. "Když přišel druhý a třetí, začala se mi hlavou honit spousta věcí," uvedl sám brankář. "Především to, že o vedení nesmíme přijít." Lundqvist se zmínil o tom, jak cestou z ledu do kabin po zápase potkal české spoluhráče z NHL. "Jágr mi popřál hodně štěstí. Ostatní dodali 'Bring it home' (přivezte zlato domů)," uvedl.

Švédům se tak podařila odplata za semifinále loňského mistrovství světa i za prohru na Světovém poháru 2004 přímo na domácí půdě ve Stockholmu. Aftonbladet jásá nad skutečností, že olympijské finále bude výhradně severskou záležitostí: "Zapomeňte na Kanadu, Rusko i Čechy, v neděli nastoupí Tre Kronor proti arcirivalovi z Finska".

Finský postup je senzace

List Expressen označuje finské vítězství 4:0 nad Ruskem za senzaci. Zároveň připomíná, že Švédsko a Finsko se v minulosti utkaly třikrát ve finále mistrovství světa v letech 1992, 1995 a 1998, avšak nikdy na stejné úrovni na olympijských hrách. Pod pěti kruhy se oba týmy naposledy střetly ve čtvrtfinále v Naganu v roce 1998, kdy Finsko zvítězilo 2:1 a poslalo Švédy domů. Podobně jako proti Česku tak bude Švédsko i do nedělního finále nastupovat s odhodláním odčinit předchozí nezdar.

Reklama

Související témata: