Hlavní obsah

Jágr: Cítím, že je čas z reprezentace odejít

TURÍN

Jaromír Jágr končí v reprezentaci. Český hokejový útočník působící v New Yorku Rangers po zápase o třetí místo v Turíně oznámil, že s největší pravděpodobností hrál za národní tým naposledy. "Myslím, že je čas z reprezentace odejít. Alespoň já to tak cítím," prohlásil Jágr v sobotu v noci v Turíně po vítězství nad Ruskem.

Článek

Tradiční vtípky z něj i přes zisk bronzové medaile nepadaly. Až na jedinou výjimku zůstal vážný.

"K rozhodnutí jsem dospěl v průběhu turnaje. Na devadesát procent jsem odehrál svůj poslední zápas v reprezentaci. Jediná šance je, že bych se vrátil a hrál ještě v Česku nebo někde v Evropě. Ale abych po sezóně někam jezdil...," naznačil útočník, že cestování na reprezentační akce už pro něj zřejmě nepřichází do úvahy.

Připustil, že podobná rozhodnutí lze brzy očekávat i od ostatních hráčů jeho generace. "Nechci mluvit za kluky. Ale myslím, že i pro spoustu dalších byl zápas s Ruskem posledním a učiní stejný krok jako já," řekl kladenský rodák.

V Rangers nese větší odpovědnost

Myšlenka startu na olympijských hrách ve Vancoveru ho nechala zcela chladným. "Další olympiáda a já? To určitě ne," zakroutil hlavou. Odkaz na návrat Dominika Haška v jedenačtyřiceti letech právě v Turíně ho nezviklal. "Podívejte se, jak Hašan dopadl," zažertoval Jágr jedinkrát.

Jinak zůstal pětinásobný vítěz trofeje Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče NHL  a držitel Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL ze sezóny 1999 naprosto vážný. "Je strašně únavné, když na člověka spoléhá spousta lidí a on sám ví, že to nejde. A nemůže s tím nic dělat. Taková situace je hrozně vysilující. To mě prostě ničí," řekl Jágr.

V této sezóně NHL posbíral už 88 bodů, na turnaji v Turíně jeho forma ale nebyla taková. "Nemyslím, že když se mi daří v NHL, zákonitě musím být v reprezentaci. Jde o úplně jiný druh hokeje. Udělám maximum proto, abych ještě dlouho zůstal na čele NHL. Doufám, že dva, tři roky se mi to podaří," nastínil Jágr, kterým směrem se ubírají jeho myšlenky.

Jednoznačně odmítá, že jeho rozhodnutí je důsledkem obrovského tlaku, jemuž je vystaven. "Zodpovědnost v New Yorku je daleko větší. Ten tlak, který na mojí osobu je tam a v reprezentaci, vůbec nelze srovnávat," mínil.

Přenechat místo mladším

Ale není brzy končit s reprezentací v případě tak výjimečného hráče ve čtyřiatřiceti letech? "Ne, rozhodně ne. Já to tak prostě cítím. Někteří hokejisté v mém věku už vůbec nehráli.Je na čase přenechat místo mladým klukům," konstatoval Jágr.

Z akcí, které absolvoval v národním dresu, si v sobě ponese navždy dva turnaje. "Největší vítězství jsem zažil jednoznačně na olympiádě v Naganu. Nejlepší atmosféra ale vládla minulý rok ve Vídni. Ta parta, prostě všechno. To bylo super," přemítal Jágr.

Je přesvědčený, že se najde celá řada adeptů na jeho místo. "Vždycky někdo vylétne. Možná by to mohl být Martin Havlát. V Turíně hrál výborně mladý Olesz, stejně vynikající byl Erat, mnoho příležitostí nedostal Hemský. Těžko takhle odhadovat, protože nikdo nemůže vědět, jak se komu bude dařit," přemítal Jágr.

Na závěr zopakoval, že jeho rozhodnutí je takřka nezvratné. "Když vezmu všechny změny při přesunu z NHL za reprezentačními povinnostmi do Evropy, už se mi ani moc nechce. Kdyby skutečně mělo dojít na můj návrat, tak jedině pokud bych se vrátil a hrál v Česku na velkém hřišti." Jágrův kontrakt s New York Rangers vyprší v létě roku 2009 let. Jeho reprezentační osud je tedy zřejmě zpečetěn.

Reklama

Související témata: