Hlavní obsah

Lang: S koučem se všechno řešilo narychlo

Na zimních olympijských hrách vedl českou reprezentaci jako kapitán. Sám toho ale Robert Lang v Turíně moc nepředvedl, turnaj zastihl útočníka Detroitu v tragické formě. Navíc na něm nebylo vůbec znát, že by měl zájem trápící se mužstvo probudit alespoň náznakem "kapitánského" činu. Po zisku bronzových medailí poskytl Lang rozhovor deníku Právo.

Článek

Po rozpačitém vystoupení v základní skupině a výprasku v semifinále získal český tým v Turíně bronz. Berete takový výsledek? Jasně. Přece nebudeme ohrnovat nos nad medailí z olympiády. Všichni nás pasovali na zlato. I my jsme ho chtěli, ale byla tady silná mužstva, která se do závěrečných kol vůbec nedostala. Nechtěli jsme po posledním zápase sedět v kabině a vyčítat si, že jsme bez medaile.

Když zhodnotíte celý turnaj, jaký máte pocit ze hry týmu? Já se tím moc nezabývám. Prakticky celou základní část jde jen o to, abychom se kvalifikovali do čtvrtfinále. Švédové si to naplánovali tak, aby hráli se Švýcarskem a pak šli na nás. Slováci neprohráli ani zápas a skončili ve čtvrtfinále. Byla otázka štěstí, že jsme narazili právě na ně. Rusové předváděli vynikající hokej a medaili nezískali. My měli bohužel proti Švédům pomalejší začátek a už jsme to manko nedohonili.

Někteří spoluhráči po čtvrtfinále přiznali, že se v základní skupině možná podvědomě šetřili. Vnímal jste to? My máme takový ty povahy český. Jsme moc veselí a proti těm slabším mužstvům se těžko motivujeme. Podívejte se na Kanadu, taky prohrála se Švýcarskem. Dnes už je to jiné. Každý umí bruslit, řada mužstev se připravuje před olympiádou na soustředěních. My jsme přijeli a vlétli do toho rovnýma nohama. K tomu velký led. Hokej je prostě jiný.

Souhlasíte, že vám se olympiáda herně moc nepovedla? Já jsem se cítil docela dobře. Jistě, všichni vidí, že nedáváte góly. Ale přece jde o to, vyhrát z osmi zápasů co nejvíc. Jakým způsobem, to je úplně jedno. V ruské kabině sedí kluci, kteří tady nastříleli spoustu gólů a medaili nemají. O tomhle je turnaj. Sem si nikdo nejezdí dělat body.

Jak složité bylo působit v roli kapitána? Tady toho jako kapitán moc nenadělám. Jsem spíš komunikátor mezi mužstvem a vedením. Už to není jako dřív, že jeden byl kapitán deset let, dokud ho neodnesli z ledu. Já jsem trošku starší, mám třeba zkušenosti, ale že bych rozhodoval nějaké momenty, o to vůbec nejde. Všichni kluci sem přijeli vyhrát. To je potom úplně jednoduchá práce.

Musel jste řešit ze své pozice nějaký problém? Vůbec. Co bylo potřeba, jsme si řekli bez ohledu na mou úlohu. Všichni hráli naplno. Měli jsme sice momenty, kdy jsme byli takoví leklí, ale nakonec to bylo dobré.

Spousta hráčů z NHL neznala kouče Hadamczika. Jak jste si rozuměli? Bylo to takové divné. Neznali jsme se, turnaj je hodně narychlo. Přiletěli jsme, řešilo se složení útoků, komunikace. Trenér to taky nemá snadné. My teď jedeme pryč a on zase bude koučovat někoho jiného.

Reklama

Související témata: