Hlavní obsah

Modano kritizuje americký hokej, má o něj totiž starost

Olympijské hry v Turíně skončily pro americké hokejisty už ve čtvrtfinále, kde prohráli s Finskem 3:4. To bylo pro tým obhájců stříbrných medailí ze Salt Lake City velké zklamání, což řada jeho hvězd z NHL neunesla. Tentokrát sice nezdemolovali ubytování tak jako na hrách v Naganu, ale zkušení hráči Mike Modano a Bill Guerin se pustili do kritiky vedení amerického hokeje.

Článek

Modano hrál ve čtvrtfinále s Finskem pouze první dvě třetiny, v té závěrečné ho nechal trenér Peter Laviolette sedět jen na střídačce. A Modano, léta jedna z největších hvězd amerického hokeje, po zápase neudržel nervy na uzdě. Mimojiné napadl vedení týmu, že se nedokázalo postarat o rodinné příslušníky, kteří za týmem dorazili do Itálie.

"Spousta chlápků je tu už řadu let, asi potřebujeme novou krev, aby se některé věci změnily," řekl novinářům Modano, který reprezentoval svou zemi na jedenácti velkých akcích. "Řekli byste, že USA Hockey funguje jako dobře namazaný stroj, ale není to tak. Museli jsme sami zařizovat letenky, hotely a podobně," uvedl pětatřicetiletý útočník.

Vyřazení jej pak naštvalo natolik, že Turín předčasně opustil. Závěrečného společného setkání hráčů a realizačního týmu USA se pak už hvězda Dallasu Stars nezúčastnila. Po návratu do Spojených států se ale pro změnu stal terčem kritiky za svoje výroky on.

Guerin: Modano měl pravdu, jeho kritika byla nefér

Veřejně se jej zastal pouze spoluhráč Bill Guerin. ''Pustil si pusu na špacír a řekl něco, co bylo pro ostatní lidi nepříjemné slyšet," řekl Guerin. "Jenže Mike řekl koneckonců pravdu. Museli jsme si zařizovat sami spoustu věcí, místo abysme se plně soustředili jen na hokej," dodal Modanův parťák z Dallasu. Kritika Modana byla podle něj nefér.

Modano se nakonec omluvil za to, že svoje výroky špatně načasoval. Ale zároveň potvrdil, že si stojí za vším, co řekl, a nehodlá nic z toho vzít zpátky. "Vybral jsem si špatnou dobu. Byl jsem naštvaný z vyřazení a všech věcí kolem. A v mixzóně jsem pak neudržel emoce," přiznal.

"Ale když bych neměl starost o americký hokej a nic pro mě neznamenal, tak prostě odjedu a nikdo by ode mne nic neslyšel. Jsem součástí USA Hockey už dvacet let a nechci se k organizaci otáčet zády. Chtěl jsem pomoci ke zlepšení současného stavu. Pokud se mi to povedlo, je to skvělé. Pokud ne, pak je to jejich problém," dodal Modano.

Chyby s brankáři, tragický Tkachuk

Krach hokejistů v Turíně podrobně rozebírala i americká média. Například komentátor deníku St. Petersburg Times nenechal na americké reprezentaci nit suchou. Trenér Laviolette například podle něj zbytečně nenechal v klidu gólmany. Nejprve chytal první utkání John Grahame, pak dostal příležitost Rick DiPietro a jednou si zachytal i Robert Esche.

Chyby prý dělal i generální manažer týmu Don Waddell. Předně tím, že dal v nominaci před Brianem Leetchem přednost Derianu Hatcherovi, nebo vzal do Turína útočníka Keitha Tkachuka. Ten v šesti zápasech na turnaji nezaznamenal ani bod, jedinou jeho statistikou bylo pět minusových bodů za účast na ledě při obdržených brankách.

Reklama