Hlavní obsah

Šestnáct hokejistů bude hrát na olympiádě za jinou než rodnou zemi

PRAHA

Hned šestnáct hokejistů bude na olympijských hrách ve Vancouveru reprezentovat jiný stát, než ve kterém se narodili. Nejvíce "cizinců" bude mít na soupisce reprezentace Německa: brankář Dmitrij Pätzold se narodil v někdejším Sovětském svazu, obránce Jakub Ficenec v Československu, útočník Michael Wolf v Rakousku. A další čtyři hráči mají v rodném listu uvedena jako místo narození kanadská města.

Článek

Nejzkušenějším z německých Kanaďanů je 33letý obránce Jason Holland. Rodák z Morinville v Albertě v minulosti bojoval o stálé místo v NHL a oblékal dresy New York Islanders, Buffala a Los Angeles. V roce 1996 dokonce hrál za Kanadu na MS dvacítek, ale před pár lety přišel do Německa a získal občanství nové země.

Za kanadský národní tým hrál ještě před deseti lety i centr Chris Schmidt, ale i on našel postupem času v Německu nový domov. Občanství našich západních sousedů vlastní i další útočníci T.J.Mulock a John Tripp, který už Německo reprezentoval na mistrovstvích světa 2007 a 2008.

Heatley se narodil v německém Freiburgu

Existuje ale i opačná cesta. Běloruský útočník Michail Grabovskij se narodil v německém Potsdamu, kde jeho otec tehdy pracoval na stavbě. Také hvězda Kanady Dany Heatley má kořeny v Německu, otec Murray pro změnu v době jeho narození hrával hokej za Freiburg.

Také Švýcaři mají na soupisce rodilého Kanaďana, 33letý Hnat Domenichelli dokonce v dresu s javorovým listem vyhrál juniorské MS v roce 1996. A Kanadu bývalý hráč Calgary a Atlanty v NHL reprezentoval ještě před čtyřmi lety na Spengler Cupu. Dlouholetým členem švýcarského týmu je naproti tomu Goran Bezina, rodák z chorvatského Splitu. Obránce Luca Sbisa se zase narodil na italské Sardinii.

Brankář Liv je rodilý Polák, do Švédska se dostal adopcí

Ani severské týmy nemají v kádru jen vlastní rodáky. Pikantní je případ finského obránce Janne Niskaly, jenž se narodil ve švédském Västeras. Mnohem zajímavější je ovšem příběh švédského brankáře Stefana Liva. Před 29 lety se narodil v polské Gdyni jako Patryk Šliz, ale brzy byl dán k adopci. Ve dvou letech se jej pak ujala švédská rodina, po které převzal novou identitu.

Výjimečný příběh svého původu má i Paul Stastny. Syn slavného československého reprezentanta Petera Šťastného se narodil před 24 lety v kanadském Quebeku, kde jeho otec tehdy válel za místní Nordiques. V pěti letech se ale s rodiči a starším bratrem Yanem přestěhovali do New Jersey, kde hlava rodiny pokračovala v hokejové kariéře. Teprve ve Spojených státech se hokeji začal věnovat pořádně a rozhodl se, stejně jako bratr, reprezentovat USA, přestože vlastní i kanadský pas.

Hokejoví "cizinci" na soupiskách týmů pro ZOH:
Německo:
Dmitrij Pätzold (Kamenogorsk, SSSR), Jakub Ficenec (Hradec Králové, ČSSR), Michael Wolf (Ehenbichl, Rak.), Jason Holland (Morinville, Kan.), Chris Schmidt (Beaver Lodge, Kan.), T.J. Mulock (Langley, Kan.), John Tripp (Kingston, Kan.)
Švýcarsko:
Hnat Domenichelli (Edmonton, Kan.), Goran Bezina (Split, Jugoslávie), Luca Sbisa (Ozieri, It.)
Švédsko:
Stefan Liv (Gdyně, Pol.)
Kanada:
Dany Heatley (Freiburg, Něm.)
Finsko:
Janne Niskala (Västeras, Švéd.)
USA:
Paul Stastny (Quebec City, Kan.)
Bělorusko:
Michail Grabovskij (Potsdam, Něm.)
Norsko:
Juha Kaunismäki (Helsinky, Fin.)
- v závorce jsou uvedena místa narození jmenovaných hráčů

Reklama