Hlavní obsah

Braňte se! Na hokejové hvězdy před olympiádou útočí bitkaři

PRAHA

Pustit se do protihráče pěstmi, to není v současném hokejovém světě žádná rarita. Ale mlátit holýma ruka největší hvězdu soupeře? Z násilnického chování vůči ledovým superstar se pár týdnů před začátkem olympiády stala norma.

Foto: Jason Cohn , Reuters

Hvězda Washingtonu Alexander Ovečkin se stává často terčem soupeřů

Článek

INCIDENT Č. 1: Jaromír Jágr vs. Darcy Verot.

Všechno začalo v podmoskevské říši nejzlobivějšího týmu Kontinentální ligy v Čechově. Hromadná bitka v zápase s Omskem s více než šesti stovkami trestných minut se neslavně zapsala do hokejových dějin, ale ještě víc šokovala snaha kanadského rváče Verota zmlátit hvězdu sibiřského celku Jaromíra Jágra.

„Řekl mi, že se nebudeme rvát, a pak mě praštil do obličeje,“ podivovala se Verotovým praktikám ikona KHL. Kvůli pokračujícím pěstním soubojům se zápas nakonec nedohrál a nepříčetní šéfové ligy dali Čechovu ultimátum. Budou-li se rvačky opakovat, viníky vyloučí ze soutěže. „V NHL by se nic podobného stát nemohlo,“ přemítal Jágr. Ale to se spletl.

INCIDENT Č. 2: Alexander Ovečkin vs. Steve Downie.

Jen o dva dny později si totiž největší hvězdu NHL, ruského snajpra Alexandra Ovečkina, spletl s boxovacím pytlem rozjívenec z Tampy Bay Steve Downie, jehož atak na ottawského Deana McAmmonda se před dvěma a půl lety málem změnil v hokejovou vraždu.

Ovečkin ve středu hřiště zastavil Downieho tvrdým, ale čistým úderem rameno na rameno, a než se nadál, inkasoval dvě rány pěstí do obličeje. Po návratu z trestné lavice Rus dokonce shodil rukavice, aby si s Kanaďanem vyřídil účty. V tu chvíli se však do Downieho pustil Ovečkinův spoluhráč Bradley. „Udělal jenom to, co musel. Alex není na ledě proto, aby se pral,“ chválil pěstní výpomoc Ovečkinovi washingtonský trenér Bruce Boudreau.

INCIDENT Č. 3: Marián Gáborík vs. Daniel Carcillo.

Lekce teambuildingu by naopak potřebovali hráči New York Rangers. A speciálně bek Dan Girardi, který ze dvou kroků sledoval, jak nejtrestanější hráč Philadelphie Daniel Carcillo buší do slovenského ostrostřelce Mariána Gáboríka. Pravou rukou naklepával obličej nejlepšího Slováka v NHL, než se jeho oběť svalila na led.

Kouč Jezdců John Tortorella po utkání běsnil. „Ke Carcillovi nechovám absolutně žádný respekt,“ dusil v sobě vztek, avšak bitkař oponoval tvrzením, že Gáborík shodil rukavice jako první, což je automaticky bráno jako výzva...

Ať už pěstní souboj odstartoval kdokoli, v případě, že by bitkař vystartoval po některé z kanadských hvězd, strhl by se jistě větší poprask.

Když David Kočí v zápase s Washingtonem ostře přirazil k mantinelu nejproduktivnějšího obránce ligy Mikea Greena, dožadoval se v kanadské televizi TSN bývalý kouč Edmontonu Craig MacTavish šestizápasové suspendace pro českého „brouska“ z Colorada. NHL Kočího nepotrestala. Stačí si ale představit, co by se stalo, kdyby byl cílem jeho zákroku třeba Sidney Crosby...

Reklama