Hlavní obsah

Hokejoví olympionici: Fleischmann sbíral asistence, Vokoun a Štěpánek nuly

Jirka G. NovákSport.cz

Necelé dva týdny zbývají do zahájení hokejového turnaje na letošních zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru. Redakce Sport.cz se proto zaměřila na podrobné sledování hráčů v české nominaci hlavního kouče Vladimíra Růžičky a každý týden čtenářům předkládá podrobný obraz jejich aktuální formy v zámořské NHL, Kontinentální lize (KHL) a domácí extralize.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Útočník Washingtonu Tomáš Fleischmann (vlevo) se raduje se spoluhráčem Morrisonnem

Článek

Tomáš Vokoun ani čtvrtý týden po sobě nezakončil bez vychytané nuly, tentokrát brankář Floridy nedal šanci střelcům New York Islanders. V zápasech s Washingtonem a Anaheimem se však musel sklonit před soupeři. Stejně jako Ondřej Pavelec, který konečně dostal přednost v brance Atlanty před Hedbergem, ale zápas s Tampou prohrál 1:2.

Do předchozí formy se začíná vracet i vítkovický gólman Jakub Štěpánek. V neděli sice inkasoval čtyři branky od brněnské Komety, ale v úterý vychytal proti Českým Budějovicím svou druhou nulu v letošní sezóně české extraligy.

<img alt="Hokejisté Floridy po utkání s MY Islanders gratulují Tomáši Vokounovi (uprostřed) k sedmému čistému kontu v sezóně." src="http://im.sport.cz/401/124013-article-5dwep.jpg"/><span class="imgTitle">Hokejisté Floridy po utkání s MY Islanders gratulují Tomáši Vokounovi (uprostřed) k sedmému čistému kontu v sezóně.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Rick Silva</span>

Reprezentační obránci stejně jako v minulém týdnu sbírali pouze asistence, navíc do kanadského bodování si tentokrát další zářezy připsali jen tři hráči z NHL. Filip Kuba rozhodl dvěma asistencemi o výhře své Ottawy v kanadském derby s Montrealem. Po jedné přihrávce zaznamenali Roman Polák (St. Louis) a Tomáš Kaberle, jemuž nevyšel sobotní zápas s Vancouverem, kdy byl u dvou inkasovaných branek.

<img alt="Hokejista Ottawy Filip Kuba (17( pálí na brankáře Buffala Ryana Millera. " src="http://im.sport.cz/295/122954-article-ixqk5.jpg"/><span class="imgTitle">Hokejista Ottawy Filip Kuba (17( pálí na brankáře Buffala Ryana Millera. </span><span class="author">foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Fred Chartrand</span>

Z útočníků tentokrát nejvíce zazářil Tomáš Fleischmann z Washingtonu, jenž ve čtyřech zápasech nasbíral pět asistencí a výrazně přispěl k vítězstvím nad Floridou, Tampou a New York Rangers. Jediný zástupce v poli z české extraligy Roman Červenka ze Slavie zase vstřelil dva góly a na další dva přihrál.

Úspěšná vystoupení má za sebou i Tomáš Plekanec z Montrealu, jenž v osobní statistice polepšil gólem a dvěma přihrávkami. Stejnou bilanci měl i David Krejčí z Bostonu, jenže ani v jednom ze čtyř zápasů nezažil se svým týmem v NHL vítězství. Forvard Minnesoty Martin Havlát se ze tří zápasů radoval alespoň jednou, navíc k tomu proti Edmontonu přispěl dvěma góly. Na marodce i nadále zůstává Patrik Eliáš z New Jersey.

Slávista Červenka v utkání s Vítkovicemi.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Milan Malíček

Dva zářezy do branky soupeře si připsal i Josef Vašíček z ruské Jaroslavle, které jeho střelecká potence pomohla k výhře nad Čerepovcem. Jaromír Jágr si tentokrát polepšil jen o jednu asistenci při vítězství Omsku nad Nižněkamskem. Čeští zástupci z Kontinentální ligy stihli v tomto týdnu jen po dvou zápasech, protože soutěž přerušilo víkendové Utkání hvězd.

Bilance českých hokejistů z  nominace na ZOH 2010:
(od 29. ledna do 4. února 2010 včetně)
BRANKÁŘI
Tomáš VokounFlorida/NHL31 - 2
- v neděli vychytal nulu proti Islanders (2:0)
Jakub ŠtěpánekVítkovice/ELH21 - 1
- v úterý vychytal nulu proti Českým Budějovicím (2:0)
Ondřej PavelecAtlanta/NHL10 - 1
OBRÁNCI
Filip KubaOttawa/NHL32 (0+2)
- v sobotu dvě asistence proti Montrealu (3:2P)
Roman PolákSt. Louis/NHL31 (0+1)
- ve středu přihrál na vítězný gól v Chicagu (3:2)
Tomáš KaberleToronto/NHL31 (0+1)
- v pátek asistence v New Jersey (4:5P)
Pavel KubinaAtlanta/NHL20
Miroslav BlaťákUfa/KHL20
Marek ŽidlickýMinnesota/NHL30
Jan HejdaColumbus/NHL30
Zbyněk MichálekPhoenix/NHL30
ÚTOČNÍCI
Tomáš FleischmannWashington/NHL45 (0+5)
- v pátek asistence proti Floridě (4:1), v neděli dvě asistence proti Tampě (3:2), ve čtvrtek dvě asistence včetně přihrávky na vítězný gól na ledě Rangers (6:5)
Roman ČervenkaSlavia Praha34 (2+2)
- v neděli gól a asistence v Plzni (2:3), v úterý gól a asistence proti Brnu (2:1P)
Tomáš PlekanecMontreal/NHL33 (1+2)
- v sobotu dvě asistence v Ottawě (2:3P), v úterý vítězný gól proti Vancouveru (3:2)
David KrejčíBoston/NHL43 (1+2)
- v sobotu asistence proti Los Angeles (2:3SN), v úterý gól proti Washingtonu (1:4), ve čtvrtek asistence proti Montrealu (2:3SN)
Josef VašíčekJaroslavl/KHL22 (2+0)
- v pondělí dva góly proti Čerepovci (5:2)
Martin HavlátMinnesota/NHL32 (2+0)
- ve čtvrtek dva góly proti Edmontonu (4:2)
Milan MichálekOttawa/NHL32 (1+1)
- ve čtvrtek gól a přihrávka na vítěznou branku proti Vancouveru (3:1)
Martin EratNashville/NHL42 (1+1)
- v sobotu gól a asistence proti Atlantě (4:3)
Jaromír JágrOmsk/KHL21 (0+1)
- ve středu asistence v Nižněkamsku (2:1SN)
Petr ČajánekPetrohrad/KHL21 (0+1)
- v pondělí asistence na ledě Spartaku Moskva (4:5SN)
Tomáš RolinekMagnitogorsk/KHL10
Patrik EliášNew Jersey/NHL-nehrál
Pozn.: číslo ve třetím odstavci značí počet odehraných zápasů, za nimi je počet nasbíraných kanadských bodů

Reklama