Hlavní obsah

Červenka po sezóně Slavii opustí, předtím ho však ještě čeká Vancouver

PRAHA

Slávistický útočník Roman Červenka věří, že svou formu v zatím životní sezoně ukáže i na olympijských hrách ve Vancouveru. Čtyřiadvacetiletý centr výrazně ční v hokejové extralize, z které si atmosféru pod pěti kruhy vychutná už jen brankář Jakub Štěpánek z Vítkovic. Červenka také doufá, že mu vystoupení na blížícím se vrcholu sezóny pomůže i ke splnění dalšího cíle, jímž je prosazení se v nadcházejícím ročníku v zámořské NHL.

Foto: Petr Horník, Právo

Český hokejista Roman Červenka

Článek

Oproti první polovině základní části, kdy si připsal 47 bodů a vstřelil 22 branek, lehce v produktivitě polevil, ale stále se cítí ve skvělém rozpoložení. "Říkal jsem už na začátku sezóny, že furt to tak nepůjde a nějaký útlum přijde. Formu nějakou mám a doufám, že toho využiju ve Vancouveru," řekl Červenka při setkání s novináři v Praze.

Na kontě má tři kola před koncem základní části 70 bodů a 29 tref. Jeho šance atakovat rekord základní části samostatné české ligy Richarda Krále, který v sezóně 1999/2000 zaznamenal 77 bodů, se snižuje. "Je to hodně těžké. Musel by mi jeden zápas opravdu hodně vyjít, že bych udělal třeba čtyři body. Neupínám se na to, ale možné je všechno. Když se to nepovede, tak to bude trošku mrzet, ale co nadělám," podotkl Červenka.

Na první místo staví výsledky Slavie, která si nejprve potřebuje pojistit postup do předkola play-off. "Budu se snažit odehrát tři zápasy naplno a udělat co nejvíc bodů. Ale na prvním místě je tým. Musíme udělat minimálně tři body, abychom se dostali do předkola a byl před olympiádou klid," navázal se sedmnáctibodovým náskokem už jasný vítěz produktivity. V tabulce střelců ale už ztrácí na vedoucího Petra Tona čtyři trefy. "Toňák je oproti mně vyložený střelec. Tam na vítězství moc nepomýšlím."

Chce jít do kanadského klubu v NHL

Slavia a zároveň extraliga o svůj klenot stoprocentně přijde, protože Červenkovi končí po sezóně smlouva a chce do NHL. Protože není draftovaný, bude volný hráč a dohodnout se může s jakýmkoliv zájemcem. "Budu rád, když si NHL zahraju kdekoliv. Nejvíce mě to láká do některého z kanadských klubů, kde to hokejem žije. Rád by si tam zahrál, ale úplná priorita to není," naznačil s tím, že žádného vyloženě oblíbený klub v prestižní zámořské lize nemá. Jeho agent Aleš Volek ze společnost ALVO Sports Management tam registruje zájem pěti klubů a je momentálně přesvědčený, že Červenka se v příští sezóně v NHL představí.

Raketový vzestup jeho kariéry by tam měl pokračovat. Loni se premiérově představil na mistrovství světa ve Švýcarsku, teď si splní další sen startem na olympiádě a v létě se možná dočká i elitní zámořské soutěže. "Bylo by to hezké, ale nechtěl bych si na všech těch akcích jen zahrát, ale také uspět. A to na olympiádě znamená asi získat medaili," podotkl.

Do poslední chvíle myslím na Slavii

Na turnaj ve Vancouveru se začne naplno orientovat až po úterním zápase s Libercem. "Ve čtvrtek se letí, takže člověk už to v hlavě má. Musím se ještě do té doby postarat o nějaké věci. Do poslední chvíle ale myslím na Slavii. Čeká nás ještě důležitý zápas a pak přijde na řadu olympiáda," řekl Červenka. Samozřejmě se už ale těší. "Jsou tam nejlepší hráči světa. Olympiáda je jednou za čtyři roky a není jako mistrovství světa každý rok. Je to ve sportu velká událost a jsem jen rád, že tam můžu být," doplnil Červenka, který by si chtěl zahrát proti domácí Kanadě. Navíc by si chtěl v co nejvíce těžkých zápasech prověřit svou připravenost na NHL.

Podle plánů kouče Vladimíra Růžičky by mohl hrát ve formaci s Davidem Krejčím a Tomášem Fleischmannem. "Na takovém turnaji je jedno, s kým bude člověk hrát. Záleží na momentální formě a vůli po vítězství. Krejču znám z nároďáku z dvacítek, je to šikovný hráč. Flaška taky. Jsou to techničtí hráči, kteří si umí nahrát. Nemuseli bychom být špatná lajna," doufá Červenka.

Na olympiádu si přibalí PlayStation a knížku. "Ale to spíš do letadla," podotkl. Také by se rád stihl podívat během turnaje na některé jiné sporty. "Olympiádu uvidím takhle naživo poprvé, takže bych se rád podíval možná na všechny. Uvidím, ale snad nějaký čas bude a něco stihnu," dodal.

Reklama

Související témata: