Hlavní obsah

Exslávista Pálffy bude vlajkonošem Slováků. Potká na ploše Jágra?

BRATISLAVA

Příští čtvrtek na sebe určitě narazí na ledě ve vstupním duelu olympijského hokejového turnaje. Derby bude pro Čechy i Slováky pikantním startem. Je však dost možné, že se Jaromír Jágr a Žigmund Pálffy potkají již při zahájení Her ve Vancouveru. Pálffy je od úterý oficiálním vlajkonošem Slováků, Jágr je největším favoritem na českého vlajkonoše.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Útočník Slovenska Zigmund Pálffy

Článek

Slováci své sousedy předběhli. Zatímco Český olympijský výbor až ve čtvrtek oznámí, kdo při pátečním slavnostním zahájení zimních olympijských her ve Vancouveru ponese českou vlajku, pod Tatrami mají od úterý jasno. Vedení slovenské výpravy rozhodlo, že vlajkonošem bude hokejista Žigmund Pálffy.

Ceremoniál poprvé v historii proběhne pod střechou, v hale BC Place. Pálffy se do reprezentačního dresu vrátil v prosincovém zápase proti České republice v Košicích. Za zmínku také stojí, že při poslední výluce NHL oblékal v sezóně 2004/05 dres pražské Slavie a loni v prosinci si na Spengler Cupu jako host zahrál za Karlovy Vary.

Česká výprava ještě vlajkonoše nemá. „Držíme tradici a jeho jméno oznámíme den předem,“ avizoval šéf mise František Dvořák a potvrdil, že jsou tři kandidáti. Po boku Tomáše Vernera a Lukáše Bauera je největším favoritem Jaromír Jágr. V hokeji zaslíbené Kanadě by volba zlatého medailisty z Nagana byla logickým rozhodnutím.

Přestože hokejový turnaj začne až příští týden, Slováci se již slétají do Vancouveru. Pálffy a Zedník vyrazili v pondělí jako předvoj, ve středu je následovalo dalších osm hráčů působících v Evropě. Z Vídně přes Londýn odletěli brankář Staňa, obránci Baranka se Štrbákem a útočníci Marcel Hossa, Radivojevič, Stümpel, Cibák a Bartečko.

„Je dobré, že většina hráčů našeho mužstva již působila na úzkém kluzišti. Budeme se muset dostat zpět do starých kolejí a co nejlépe se na to připravit,“ těšil se Ivan Baranka. „Mužstvo se bude formovat až během prvních zápasů, úvodní duel s Čechy o celém turnaji nerozhodne,“ poukázal gólman Rastislav Staňa.

Reklama