Hlavní obsah

Jágrovo hořké přání po střetu s Ovečkinem: Mít otřes mozku a na všechno zapomenout

VANCOUVER

Prasklo mu plexi chránící obličej, hlava letěla stranou, na ledě zůstal otřesený. Rána, jako když ho smete kamión! Aby ne, když ho ruská superstar Alexander Ovečkin poslala k ledu, aniž by se s Jágrovými 110 kily párala. „Fakt nevím, kdy mě naposledy někdo takhle přejel. Teď si za nic na světě nevzpomenu. Jedno ale vím - byla to moje chyba, která nám prohrála zápas,“ bral Jaromír Jágr po duelu s Ruskem vinu na sebe.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jaromír Jágr po střetu s Alexandrem Ovečkinem (vpravo)

Článek

Kus symboliky se v tomhle střetu skrýval. Hokejový král Ovečkin, o němž i Jágr před olympijskou konfrontací s Ruskem mluvil jako o nejlepším současném hokejistovi planety. A česká hvězda, kterou zámoří vzývalo po celá léta před Ovečkinem, proti němu. Střet hokejových velikánů. A také dvou generací. Osmatřicetiletého Jaromíra Jágra a čtyřiadvacetiletého Alexandra Ovečkina.

Naplňovala se dvaačtyřicátá minuta nedělního závěrečného duelu ve skupině mezi ruským a českým týmem. Klíčová, neboť během ní se o osudu utkání i přímém postupujícím do čtvrtfinále rozhodlo. Po Jágrově chybě...

„Takových situací jsem zažil v hokeji milióny, ale v ten moment jsem se rozhodl špatně. Ovečkina jsem registroval, ale neviděl jsem nikoho ze spoluhráčů, jemuž bych mohl přihrát. A puk jen tak nazdařbůh jsem odpálit nechtěl. Neměl jsem čas na velké přemýšlení, proto jsem se rozhodl puk podržet a Ovečkina obejít. Měl jsem si počínat jinak, bylo to prostě špatné rozhodnutí. Kdybych věděl, jak celá situace dopadne, nikdy bych to neudělal,“ nehledal Jágr žádné výmluvy či omluvy po inkriminovaném momentu, jehož Semin s Malkinem využili ke vstřelení třetího gólu.

Natož aby se snížil k argumentaci, že mu Ovečkin šel po hlavě a sudí měli pískat faul. „Pokud sudí zákrok neposoudili jako porušení pravidel, všechno bylo čisté. A já se hádat nechtěl. Možná by bylo lepší, kdybych zůstal s otřesem mozku na ledě a na všechno zapomněl,“ vykládal ruským novinářům s hořkostí v hlase.

Že by se cítil otřesen? Že ho Ovečkin převálcoval jako rozjetý kamión? „Co na tom záleží, jak jsem se cítil? Lidská bolest rychle odchází, zranění se vyléčí, z otřesu mozku se člověk dostane. V tom problém nebyl, protože podobných situací jsem zažil spoustu a ran dostal ještě víc. Mnohem horší bylo, že jsme po chybě ztratili zápas,“ byl Jágr až příliš povznesen nad inkriminovaný moment, než aby se uchýlil k nějakým invektivám či výpadům vůči Ovečkinovi.

„Nedá se nic dělat, hlavní je, že budeme v turnaji bojovat dál. Teď jen doufám, že dostaneme ještě jednu šanci zahrát si proti sborné,“ přeje si Jágr, aby nedělní duel měl ve Vancouveru ještě jednu reprízu.

Reklama

Související témata: