Hlavní obsah

Ve finále olympijského turnaje hokejistek se utkají Kanada a USA

VANCOUVER

Ve finále olympijského turnaje hokejistek si zahrají podle očekávání Američanky a Kanaďanky. Domácí tým porazil v semifinále Finsko 5:0 a Američanky ve Vancouveru deklasovaly Švédsko 9:1.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Hokejistky Spojených států amerických se radují z postupu do finále olympijských her ve Vancouveru

Článek

Obhájkyním z Kanady k vítězství pomohla dvěma góly Haley Irwinová. Jednu branku vstřelila také Meghan Agostaová, která si připsala již devátý přesný zásah na turnaji, což je olympijský rekord.

Hokejistky Kanady se radují z branky do sítě Finska v semifinále olympijského turnaje.foto: Reuters/Todd Korol

"Jsem na to pyšná, ale tady o rekordy nejde. Záleží na posledním zápase, který je před námi, a na ten se musíme všechny soustředit," řekla Agostaová, která je se 14 kanadskými body nejproduktivnější hráčkou turnaje.

Čerstvý rekordní zápis s devíti góly na jedné olympiádě vyrovnala v následujícím utkání o konečné páté místo proti Rusku Švýcarska Stefanie Martyová, která dvěma trefami zařídila výhru 2:1 po samostatných nájezdech. Na rozdíl od Agostaové už ale svou bilanci nemůže vylepšit.

"Myslím, že to bude nejlepší zápas, jaký se kdy v ženském hokeji hrál," prohlásila směrem k finále Jayna Heffordová, která je s 12 body hned za ní.

Američankám vyšla dokonale odplata za čtyři roky starý nezdar v Turíně, kde v semifinále podlehly Švédsku 2:3 po samostatných nájezdech. Hattrickem se o to zasloužila Monique Lamoureuxová.

"Byl to stejný tým, znovu semifinále, ale tím podobnosti končí. Všichni to věděli, ale nikdo si neříkal: Vzpomeňte si!" uvedla obránkyně Angela Ruggierová, pamětnice všech čtyř ženských olympijských turnajů.

Trenér Mark Johnson byl rád, že odveta vyšla. "To, co se stalo v roce 2006, bylo pochopitelně velké zklamání. Mluvili jsme o tom, že pokud se naskytne příležitost, musíme být připraveni. Zdolali jsme velkou překážku," řekl kouč.

Švédky vyslaly na brankářku Jessie Vetterovou pouze dvanáct střel a uspěla pouze v polovině zápasu za stavu 0:4 Pernilla Winbergová. Hrdinka turínského semifinále gólmanka Kim Martinová v pondělí pochytala 37 střel, ale tentokrát byl její tým bez šance.

"Jsme tam, kde jsme chtěly být, a teď to bude zajímavé. Jsme připravené bojovat o zlato," prohlásila Vetterová. "Abychom je porazili, museli bychom mít štěstí na odražené puky a excelentně by musela zachytat brankářka. Štěstí nám nepřálo a dostali jsme pár laciných gólů," řekl švédský kouč Peter Elander.

Američanky, které od minulé olympiády Švédky ve všech pěti vzájemných duelech jasně porazily, mají ve Vancouveru po čtyřech vítězných zápasech impozantní skóre 40:2. Také Kanaďanky jdou do finále se skvělým skóre 46:2.

Proti Finkám si ho vylepšily i díky bezchybnému výkonu brankářky Shannon Szabadosové, které stačilo k čistému kontu jedenáct zákroků. Na druhé straně se činila Noora Ratyová, která měla 45 zásahů a zabránila větší porážce.

Po utkání utěšovala poražené hráčky v šatně i finská prezidentka Tarja Halonenová. "Daly jste do toho všechno. Hlavy vzhůru, Švédky porazíte," uvedla k utkání o bronzové medaile.

Kanada bude útočit na třetí zlato za sebou, v roce 1998 získala Kanada stříbro. Také hokejistky USA odjedou s medailemi i ze čtvrtého ženského turnaje v olympijské historii. Při premiéře v Naganu vyhrály, na domácí půdě v Salt Lake City získaly stříbro a v Turíně bronz.

ZOH - lední hokej žen:
Semifinále:
USA - Švédsko 9:1 (2:0, 3:1, 4:0)
Branky: 8., 46. a 58. Lamoreuxová, 9. Dugganová, 24. Ruggeriová, 26. Cahowová, 34. Thatcherová, 48. Weilandová, 56. Stacková - 30. Winbergová.
Kanada - Finsko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Branky: 15. a 45. Irwinová, 6. Piperová, 37. Agostaová, 59. Ouelletteová.
O 7. místo:
Čína - Slovensko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky: 38. a 42. Wang Li-nuo, 46. Sun Žuej - 11. Pravlíková.
O 5. místo:
4:00 Rusko - Švýcarsko.

Reklama

Související témata: