Hlavní obsah

Čaloun: Nepodali jsme takový výkon, abychom si zasloužili postoupit

ÚSTÍ NAD LABEM

Větší bojovnost a vůle po vítězství by mohly být hlavními atributy v cestě českého hokejového týmu mezi nejlepší kvarteto olympijského turnaje přes čtvrtfinálovou překážku Finsko. Alespoň podle zkušeného útočníka Jana Čalouna, útočníka prvoligového Ústí nad Labem a člena zlatého týmu z olympiády v Naganu 1998.

Článek

Finové mají podle Čalouna hodně kvalitní kádr vyzrálých hráčů. "Jarkko Ruutu, Kimmo Timonen, Ville Peltonen nebo Olli Jokinen se mnou hráli v IFK Helsinky a dobře vím, co umí," řekl zkušený forvard. "Ale Finsko je srovnatelný tým s námi, i Vokoun a Kiprusoff jsou naprosto srovnatelní gólmani. Pokud do toho kluci dají vše, tak máme šanci postoupit. Zápas rozhodne vůle po vítězství a bojovnost," doplnil Čaloun.

Pokud však svěřenci kouče Vladimíra Růžičky pojmou duel, začínající ve čtvrtek ve 4:00 SEČ, stejně jako ten předešlý proti Lotyšsku, se zlou se prý potážou. "Souhlasím s trenérem Vláďou Růžičkou, že kdybychom měli hrát proti Finům stejně jako proti Lotyšsku, tak nemáme šanci," myslí si Čaloun.

Problém naopak nespatřuje v tom, že Finové měli díky přímému postupu mnohem více času na přípravu a regeneraci. "Někdy je výhodou zůstat v tempu, sám jsem se o tom často přesvědčil. Na druhou stranu měl být náš zápas s Lotyšskem mnohem snazší, ne takové trápení, které ubírá hodně fyzických a psychických sil," prohlásil Čaloun.

Dokonce si myslí, že kdyby zápas s Lotyšskem pokračoval v prodloužení ještě o něco déle, měl větší šanci na vítězství soupeř. "Lotyši chtěli vítězství více než my, naše střídačka mi ve vypjatém závěru připadala poněkud mrtvá. Týmy na olympiádě jsou vyrovnané a rozhoduje větší bojovnost a nasazení. A my jsme proti Lotyšsku nepodali takový výkon, abychom si zasloužili postoupit. Ale nakonec se to podařilo."

Sedmatřicetiletý forvard se neobává, že by někteří mladší hráči v českém kádru měli mít zbytečně mnoho respektu proti velkým postavám historie finského hokeje, jako jsou například Teemu Selänne nebo Saku Koivu. "Fleischmann, Polák nebo střelec vítězné branky s Lotyši Krejčí startují v kvalitní NHL a adaptovat se na olympijský turnaj by pro ně neměl být problém," řekl Čaloun.

A dostatečně silný na postup do bojů o medaile by měl být český tým i v případě zdravotní absence hlavní hvězdy Jaromíra Jágra. "Pokud nebude Jarda moci nastoupit, musí ho prostě ostatní hráči nahradit a vybojovat úspěšný výsledek i bez něho," uzavřel Čaloun.

Reklama

Související témata: