Hlavní obsah

Vystartují po nás jako psi, ale my se budeme bít, slibují Slováci

PRAHA

Mezi čtveřicí semifinalistů olympiského turnaje je Slovensko tím největším překvapením, pro hokej našich sousedů je to navíc už nyní historický úspěch pod pěti kruhy. Jejich ambice ale účastí v semifinále nekončí, i proti favorizované Kanadě se Slovensko chce předvést a zkusit zdánlivě nemožné - porazit tým hvězd NHL před jejich fanoušky ve Vancouveru.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté Slovenska jsou připraveni na Kanadu

Článek

Zápas ve čtvrtfinále turnaje, kdy Slováci vyřadili obhájce zlatých medailí ze Švédska, který do té doby vyhrál všechny zápasy, naznačuje, že nejosu proti Kanadě úplně bez šancí. "Do puntíku jsme plnili pokyny trenérů: disciplinovaně hrát v obraně, být agresivní po celé šířce kluziště, a vyrážet rychle do protiútoků," vysvětlil tajemství úspěchu v posledním zápase útočník Branko Radivojevič.

Proti Kanadě to bude jiné, jejich divoká výhra 7:3 nad Ruskem budí velký respekt. "Musíme vydržet jejich tlak v prvních 10-20 minutách, protože oni po nás vystartují jako psi," uvědomuje si Marián Gáborík. "Všichni víme, že mají supertým. Začali hrát hodně efektivně, snad to proti nám bude jiné," doufá obránce Lubomír Višňovský. "Vydáme se ze všech sil, budeme se bít od první do poslední minuty," slibuje Radivojevič.

Už postup do semifinále olympijských her je historickým úspěchem slovenského hokeje, který předčil páté místo v Turíně 2006. Hráči ale slibují, že uspokojení ještě nepodlehli. "Je třeba si uvědomit, že jsme sice dosáhli úspěchu, ale turnaj ještě neskončil," tvrdí Gáborík. "Pomaličku stoupáme, ale i tak je potřeba zůstat při zemi," upozorňuje Pavol Demitra.

Kdo je ten hráč s osmatřicítkou?

Útočník Vancouveru Canucks je druhý v kanadském bodování turnaje a patří mezi hlavní tahouny týmu, přitom ve svém klubu nedostává pořádnou příležitost. ´Kdo je ten útočník s číslem 38?´ hlásí v titulku list Vancouver Sun a poukazuje na to, že Demitra je během pár dní olympiády plný elánu a nadšení, jaké u něj během působení ve Vancouveru nezažili za dva roky.

"Když hrajete za svou zemi, je to neuvěřitelný pocit. Navíc pro generaci hráčů v našem věku je to asi poslední velký turnaj, takže chceme hrát co nejdéle, protože si to totálně užíváme," tvrdí pětatřicetiletý Demitra. Včetně něj má Slovensko v kádru hned dvanáct hokejistů starších třiceti let.

Nastoupí i Bartečko?

Patří k nim i Luboš Bartečko, jenž vypadl ze sestavy po hororovém zranění hlavy v zápase s Norskem. Proti Kanadě by rád nastoupil, i proto, že by to byl jeho jubilejní 100. zápas v reprezentaci. "Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Myslím si, že bych mohl hrát, i když rána ještě bolí. Akorát si ještě nemohu nasadit helmu," řekl Bartečko, jehož hlavu zdobí obvaz zakrývající tržnou ránu, kterou muselo spravit 17 stehů.

Mezi rekordmany se téměř stoprocentně zapíše obránce Martin Štrbák. Pro něj bude zápas s Kanadou už 152. vystoupením ve slovenském dresu a vyrovnal by se tak Ľubomíru Sekerášovi. Nejlepším střelcem slovenského národního týmu je stále Miroslav Šatan, autor 71 gólů.

Reklama

Související témata: