Hlavní obsah

Slovensko se rvalo o finále, s Kanadou prohrálo těsně 2:3

PRAHA-tv

Finále hokejového turnaje na olympijských hrách ve Vancouveru obstará zámořské derby mezi domácí Kanadou a týmem USA. Kanada porazila v semifinále Slovensko 3:2, když si vypracovala už tříbrankový náskok. Slováci dokázali v dramatickém závěru snížit na rozdíl jediné branky, nakonec ale budou hrát "jen" o bronzové medaile s Finskem. Vítěznou branku Kanady vstřelil Ryan Getzlaf.

Foto: Shaun Best, Reuters

Kanadští hokejisté se radují z první branky proti Slovensku

Článek
Fotogalerie

Za Slovensko nenastoupil Luboš Bartečko, jenž vypadl ze sestavy po hororovém zranění hlavy v zápase s Norskem. Mezi slovenské rekordmany se ovšem zapsal obránce Martin Štrbák, pro kterého byl zápas už 152. vystoupením za národní tým a vyrovnal tak bilanci Ľubomíra Sekeráše.

Kanaďané chtěli začít stejným náporem jako s Ruskem, ale agilní Slováci se jejich útočné vlny snažili brzdit dobrým forčekinkem po celém kluzišti. A když se dostali k dobré příležitosti, byl proti šancím Morrowa, Heatleyho, či Richardse připraven Halák.

Kanaďan Sidney Crosby (v bílém) se snaží dostat přes slovenského obránce Zdena Chárufoto: Reuters/Hans Deryk

Pořád se ale hrálo převážně v obranné třetině Slovenska a ve 14. minutě se domácí fanoušci dočkali úvodní branky. Weber vypálil od pravého mantinelu a puk úspěšně tečoval Marleau. Za dvě minuty si Kanada podobnou situaci zopakovala, tentokrát střílel z levé strany Pronger a puk usměrnil do branky Morrow.

Hokej on-line na Sport.cz
ZOH 2010Kanada - Slovensko

Ve druhé třetině si oba týmy poprvé zkusily hru v početní výhodě, ale bez úspěchu. V polovině zápasu se pak dostal do slibné šance Crosby, jeho pokus zblízka Halák zneškodnil. Zatímco před slovenskou brankou hrozilo nebezpečí takřka permanentně, Slováci měli problém dostat se přes pozorně bránící Kanadu a Luongo byl na druhé straně téměř bez práce.

V 37. minutě zápasu už navíc jeho spoluhráči vedli o tři branky. Pronger v přesilové hře vystřelil od levého mantinelu a nepokrytý Getzlaf z prostoru před brankou dopravil vyražený puk bekhendem do sítě. Krátce poté mohl stav zkorigovat Pálffy, jenž se dostal ke střele mezi kruhy, ale Luongo jeho pokus vyrazil betonem.

Kanaďan Patrick Marleau (v bílém) překonává slovenského brankáře Jaroslava Halákafoto: Reuters/Todd Korol

Na dlouhou dobu to ale bylo od Slováků vše, nesmělý pokus Handzuše z levého kruhu nemohl Luonga ohrozit. Až osm minut před koncem se modrý tým dočkal gólu z velmi nenápadné akce. Višňovský sebral puk, projel k brance z pravé strany, a těsně předtím, než se dostal z úhlu, poslal na kanadského brankáře puk, který volnou mezírkou propadl za jeho záda.

Slovensko ještě nabralo síly a povedlo se mu čtyři minuty před koncem zápas zdramatizovat. Zedník se nenechal odstavit od puku, při vyjetí zpoza branky nastřelil puk na Luonga, který jen vyrazil před hlídkujícího Handzuše a ten trefil kotouč pod horní tyčku. A nechybělo mnoho k vyrovnání - opět Handzuš a po něm Kopecký znovu prověřili Luonga. V závěrečné power play málem ještě vyrovnal Demitra, ale jeden z kanadských obránců na poslední chvíli odrazil puk do bezpečí.

ZOH 2010, lední hokej - semifinále:
Kanada - Slovensko 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Marleau (Weber, S. Niedermayer), 16. Morrow (Getzlaf, Pronger), 37. Getzlaf (Perry, Pronger) - 52. Višňovský, 56. Handzuš (Zedník, Šatan). Rozhodčí: Larue (USA), Rönn - Fonselius (oba Fin.), Nelson (USA).  Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0.  Diváci: 17 799.
Kanada: Luongo - S. Niedermayer, S. Weber, Keith, Doughty, Boyle, Pronger, Seabrook - Iginla, Crosby, E. Staal - Marleau, Thornton, Heatley - M. Richards, Toews, Nash - Perry, Getzlaf, Morrow - Bergeron. Trenér: Mike Babcock.
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Zedník, Šatan, Handzuš - Radivojevič, Marcel Hossa, Cibák. Trenér: Ján Filc.
Výsledky semifinále ZOH 2010:
USA - Finsko 6:1
Kanada - Slovensko 3:2
Další program turnaje (neděle 28. února):
zápas o 3. místo:
04:00Finsko - Slovensko
finále:
21:15USA - Kanada

Reklama

Související témata: