Hlavní obsah

Hokejisté Slovenska Kanadu nepřekvapili, teď sní o bronzu

VANCOUVER

Hokejisté Slovenska přes závěrečný finiš proti Kanadě nedohnali tříbrankovou ztrátu a o svou první medaili z olympijských her budou bojovat v duelu o třetí místo s Finskem. Svěřenci Jána Filce si uvědomují, že po páteční bitvě se musejí dát rychle dohromady, aby jim šance na stupně vítězů neproklouzla mezi prsty.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Kanaďan Sidney Crosby (v bílém) se snaží dostat přes slovenského obránce Zdena Cháru

Článek

"Stále máme zítra velkou šanci. Musíme se jen dobře připravit, protože dneska to byl opravdu těžký zápas. Splnil by se nám sen, kdybychom skončili třetí," řekl slovenský útočník Marián Hossa serveru iihf.com.

Slováci po osamostatnění získali kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů. Na olympijských hrách byla dosud jejich nejlepším umístěním pátá pozice před čtyřmi roky v Turíně.

Vyrovnání bylo blízko

Slovensko prohrávalo s Kanadou po dvou třetinách 0:3. Tým pak sice dvěma góly zdramatizoval závěr, nicméně na vyrovnání nedosáhl. "Je potřeba Kanadu ocenit. Je to jeden z nejlepších týmů, proti kterým jsem kdy hrál. Mají skvělé hráče a není vůbec snadné proti nim hrát," uvedl Marián Hossa, hvězda Chicaga.

Do hry vrátil Slovensko v 52. minutě obránce Ľubomír Višňovský, který bekhendem překvapil gólmana Roberta Luonga. Za čtyři minuty snížil na 2:3 Michal Hanzduš, ale slovenský tlak už další gól nepřinesl. "Vyrovnání bylo velmi blízko. Létalo to tam na bránu, ale v síti to neskončilo," řekl serveru pravda.sk Višňovský.

"Možná jsme mohli začít dřív útočit a napadat jejich obránce ještě jedním útočníkem. Na druhou stranu, kdybychom to otevřeli dříve, jejich brejky by nás dorazily. Proti takovým soupeřům se nedá hrát nátlakově šedesát minut," doplnil bek Edmontonu.

Finové dostali nakládačku

Teď už Višňovský vzhlíží k bitvě o bronz. "Bude to velký zápas. Finové dostali nakládačku od Američanů, takže do toho dají všechno, aby se omluvili fanouškům. My ale na ledě necháme všechno, co v nás bude. Nikdo se nebude šetřit, není důvod," doplnil Višňovský.

Kouč Filc považuje za mírného favorita Finsko. "Ale po našich výkonech je to skoro jedna k jedné. Musíme si odpočinout a věřím, že navážeme na výkon proti Kanadě. Je jen na nás, abychom uvedli v realitu závěr našeho snu," prohlásil kouč, který dovedl Slovensko už k titulu na mistrovství světa v roce 2002 v Göteborgu.

Po semifinálové bitvě cítil Filc zklamání. "Je velké v každém z nás, že jsme nedokázali dát třetí gól. Všichni mají hlavy dole. Ale věřím, že do zápasu s Finskem je zvedneme, budeme jim hodně znepříjemňovat život a bronzové medaile získáme my," navázal Filc.

Rozhodující maličkosti

Řekl, že musí smeknout klobouk před přístupem svých hráčů, a viděl dva hlavní důvody porážky. "Ztráceli jsme příliš puků ve středním pásmu a prostor před naší bránou nebyl tak čistý, jak by měl. Padly z toho tři góly. To jsou maličkosti, které rozhodují zápasy," dodal Filc.

Kouč Kanady Mike Babcock přiznal, že v závěru dostali Slováci jeho tým do velkých potíží. "Když jsme inkasovali, bylo pozoruhodné, že jsme si nedokázali přihrát ani nic vytvořit. Projevili jsme dost nervů. Slováci se drželi svého plánu a tlačili nás. Jsme opravdu šťastní, že máme možnost dotáhnout to, proč jsme tu. To znamená hrát o zlatou medaili," řekl Babcock serveru nhl.com.

Gólem a asistencí přispěl k výhře Kanady útočník Ryan Getzlaf, jehož přesilovková trefa z 37. minuty byla nakonec i vítězná, protože závěr patřil slovenskému finiši. "Hráli jsme proti kvalitnímu soupeři, který nás na konci zatlačil. Každý vám řekne, že při takovém vedení je těžké ve třetí třetině pokračovat ve forčekingu. Snad se z té lekce poučíme a vystoupáme až na vrchol," prohlásil Getzlaf.

Reklama

Související témata: