Hlavní obsah

Sjezdař Krýzl se kvůli páteři nešetří a věří v olympijský úspěch

ŠPINDLERŮV MLÝN

Poslední den minulého roku a první toho olympijského, odpočíval. Jinak ovšem sjezdař Kryštof Krýzl trénuje a trénuje, k tomu rehabilituje a už se těší na lednový zápřah slalomů a superkombinaci ve Wengenu. A doufá, že třeba na olympiádě zajede po zranění páteře svůj "nej" závod sezóny.

Článek

"Forma kolísá, ale nedělám si z toho hlavu. Když se nedaří, tak jsem naštvanej, ale nemůžu se hroutit. Potřebuju se dát do pohody a počkat si, až to přijde, a mám pocit, že jdu nahoru každým dnem. Na lyžích jsem lepší a lepší," řekl Krýzl v rozhovoru s novináři.

V minulé sezoně zazářila Krýzlova hvězda naplno. Nejdříve dojel devátý v superkombinaci Světového poháru ve Val d'Isere a v únoru byl na stejném místě osmý ve slalomu na mistrovství světa. Jenomže v létě měl v hale při tréninku nebezpečný pád a praskl mu pátý obratel. V ohrožení byla celá jeho kariéra, ale dal se rychle dohromady.

"Sám jsem byl překvapený, že jsem se vrátil docela rychle do formy," řekl třiadvacetiletý pražský rodák, který lyžařsky vyrostl ve Špindlerově Mlýně. Jeho slova dokazuje výhra ve slalomu Evropského poháru, jen v tom Světovém zatím v nové sezoně nebodoval. "Ale vím, že na to mám. Chybí kousíček a nemuselo by to být špatný."

Na svahu ho zranění neomezuje. Jen cítí, že ramena a mezilopatkové svaly ještě nemá tak silné jako před úrazem. Naopak ty břišní má lepší. "Občas mě záda bolí, ale na to, jak to vypadalo vážně, tak si nemám na co stěžovat," řekl Krýzl. Po těžké zátěži se mu blokují žebra a večer neusíná snadno. "Ale ráno se probudím a je to dobrý."

Celou sezonu musí jezdit se šrouby a destičkami zpevňujícími obratle. Když se o nich rozpovídá, živě gestikuluje a snaží se ukázat směr, kterým jsou v jeho těle zabořeny. A kvůli jizvě může někdy působit až legračně. "Když mě strašně svědí jizva, potřebuji podrbat kolem jizvy a musím se třeba třít o zeď," smál se Krýzl.

Opatrný kvůli zranění ale není. Motivaci mu dodává nadcházející olympiáda ve Vancouveru. S tou se přitom krátce po zranění už loučil. "Bylo mi to chvilku líto," přitakal. Jenomže v únoru do Vancouveru odletí a třeba zase zaútočí na desítku. "Bylo by to překvapení stejně jako na šampionátu," konstatoval sjezdař. "I když třeba nebudu jezdit konstantně, tak je šance udělat jeden dobrej výsledek a třeba myslet na ten závod (na olympiádě) a na něj se zkoncentrovat."

Naznačit lepší formu může tradičně se zelenou helmou, kvůli které mu kamarádi říkají "Skokan zelený", 6. ledna ve slalomu v Záhřebu. "Tam do toho chci vlítnout," plánoval svěřenec Petra Lajkeba, který o Krýzlovi říká, že je paličák, ale jednou vyhraje závod SP.

Ještě jedna věc pomáhá Krýzlovi tvrdě trénovat a krůček po krůčku se dostávat zpět na pozice, které už měl. Tou "věcí" jsou jeho kolegové Ondřej Bank a Filip Trejbal, kteří letos zajeli skvělé výsledky. "To je super. Loni jsem to byl já, když oni strádali, a letos oni. Tým se táhne navzájem a je to motivace," řekl Krýzl.

Vedle výhry ve velkém závodu má i další sen. "Že budeme všichni tři ve třicítce a jezdit společně super výsledky. Dodáváme si navzájem sebevědomí."

Reklama

Související témata: