Hlavní obsah

Kožíšek cítí stoupající formu: Šance na medaili ve Vancouveru je. A velká!

PRAHA

Rozsypaná trať pražského Ski Sprintu na Strahově byla pro mnohé závodníky jen těžko zkousnutelná, Dušan Kožíšek si ale na měkký okruh nestěžoval. V těžkých podmínkách v pondělí prošel až do finále čtvrtého dílu Tour de Ski a čtvrtým místem si vytvořil osobní maximum ve Světovém poháru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lyžař Dušan Kožíšek s opičkou Kájou po finálovém sprintu Tour de Ski v Praze na Strahově

Článek

„Nebylo to ideální, ale v pozdějších rozjížďkách už sníh docela ušel,“ mávl rukou nad stížnostmi ostatních. To, že se italský tým před startem kvalifikace snažil inciovat sepsání petice vyzývající k bojkotu závodu, nechávalo šestadvacetiletého běžce na lyžích chladným. „Nikdy bych nic takového nepodepsal. Měl jsem možnost se představit doma ve své disciplíně,“ prohlásil přesvědčivě.

V hluboké hrabance, jak trať označil další z Čechů Martin Koukal, si Kožíšek počínal na Strahově suverénně. Postup si bezpečně zajistil osmnáctým časem a posléze vyhrál čtvrtfinálovou i semifinálovou rozjížďku. Také ve finále jel na čele, nakonec se ale před něj dostalo trio skandinávských soupeřů. „Tajně jsem myslel i na vítězství, ale klidně si to nechám na příště,“ usmíval se po nejlepším výsledku v SP v kariéře.

Pražský výkon libereckého běžce, jehož úspěch podpořil devátý Koukal, napověděl reprezentačnímu trenérovi Miroslavu Petráskovi možné složení do sprintu dvojic na olympijských hrách ve Vancouveru. „Martin je v téhle disciplíně výborný a jednu medaili jsme spolu už získali. Šance je. A po dnešním výkonu je dost velká,“ připustil Kožíšek.

S ohledem na blížící se hry v Kanadě a po dohodě s lékaři se nejlepší český závodník ze Strahova rozhodl Tour opustit. „Zdraví není bůhvíjaké. A olympiáda je za dveřmi,“ naznačil majitel dvou bronzových medailí z mistrovství světa vysoké ambice. I ve Vancouveru možná potřebné štěstí přinese stejně jako v Praze plyšová opička Kája. „Dostal jsem ji od kamarádky. Fandila už v Oberhofu a přinesla první body,“ dodal spokojený Kožíšek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články