Hlavní obsah

Sjezdařka Kurfürstová je po operaci vazů a přijde o olympiádu

Česká slalomářka Eva Kurfürstová přijde o účast na olympijských hrách ve Vancouveru. Dvaatřicetiletá závodnice si ve středu při tréninku v Rakousku přetrhla přední zkřížený vaz v levém koleně a následně podstoupila operaci v nemocnici v Innsbrucku.

Článek

"Tuhle sezónu už nestihnu, prognóza je půl roku léčení," řekla Kurfürstová ČTK. Nejvíce ji mrzelo, že po Salt Lake City 2002 a Turínu 2006 přijde o třetí účast na olympiádě. "Protože kdo už tam jednou byl, tak chce jet na olympiádu znovu," dodala. Další hry pod pěti kruhy bude hostit za čtyři roky Soči. "Je to daleko, ale láká mě i Soči," prohlásila.

Kurfürstová v této sezoně třikrát bodovala v Evropském poháru, nejlépe byla sedmá ve slalomu ve Funasdälenu. "Měla jsem hodně dobrou sezonu a ve svěťáku chybělo trochu toho štěstí, abych to ukázala," poukázala na slalom v Lienzu, kde jí o setinu sekundy unikl postup z prvního kola.

Zranila se při tréninku slalomu: při rotaci těla cítila, jak jí v koleně křuplo. "Nebyla to velká rána a ani to moc nebolelo, ale křuplo mi tam nezdravě. Hned jsem věděla, že to je v háji," řekla rodačka z Karviné.

Podrobila se operaci

Pod svahem to nejdříve špatně nevypadalo. Koleno nebolelo ani neoteklo a bylo pevné. Chtěla odjet na závody, ale do večera bylo všechno jinak. "Jelo se do nemocnice v Innsbrucku," doplnila.

Tam českou závodnici vyšetřil vyhlášený sjezdařský specialista Christian Fink a ve čtvrtek večer už ležela na operačním sále. "Takže teď jsem na pokoji a domů se dostanu nejdříve v neděli večer," řekla Kurfürstová.

Měla už jasno, že chce v kariéře pokračovat. Lyžování má stále ráda. "Vrátím se určitě, ale nesmím to uspěchat. Mám vyjetou na další sezony reprezentaci a nechám si zmrazit FIS body. Vrátím se a pevně věřím, že se vrátím silná," řekla.

Nenadálé volno využije ke studiu. Druhým ročníkem studuje Fakultu tělesné výchovy a sportu, obor trenérství v alpském lyžování. "Na letní semestr si naplánuji co nejvíce předmětů," dodala slalomářka.

Reklama