Hlavní obsah

Češi si zvykají na olympijský režim, už dorazila Sáblíková

VANCOUVER

Česká olympijská výprava se rozrostla o svoji další hvězdu. Zatímco běžec na lyžích Lukáš Bauer už má ve Whistleru za sebou první dva tréninky, rychlobruslařka Martina Sáblíková do Vancouveru přiletěla v sobotu po obědě.

Foto: Ivana Roháčková

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Karolína Erbanová už dorazily do dějiště Her

Článek

Sáblíková absolvovala závěrečnou přípravu na oválu v Calgary a s Karolínou Erbanovou a trenérem Petrem Novákem se do dějiště her, kde stále panuje teplé počasí, přesunula v sobotu přes den.

Již od čtvrtečního večera si na olympijský život zvykají ve Whistleru lyžaři. "V šesti obýváme apartmán a na pokoji jsem, jako skoro již tradičně, s Martinem Jakšem," uvedl na svém webu Bauer. "Co olympiáda? Zatím dobrý," napsal ČTK sjezdař Ondřej Bank a ve srovnání s Turínem si ubytování pochvaloval. "Polepšili jsme si," dodal.

Oba se shodli, že nejdůležitějším bodem je tradičně jídelna. "Zatím nic moc, ale mamince si stěžovat nebudu," vtipkoval Bank a za největší hvězdu, kterou s tácem v ruce potkal označil Bauera. "V jídelně je McDonalds, ale zejména pestrý výběr jídel od místních přes italské až po asijské, ale držím se spíše osvědčených jídel a pokud, tak experimentuji jen velmi opatrně," doplnila běžecká naděje.

Atmosféra přijde později

Ve vesnici mají sportovci k dispozici posilovnu, místnosti s počítači, ale také poštu, banku a olympijské suvenýry.

Boulařka Nikola Sudová dosud bydlela ve vesnici ve Vancouveru a olympijská atmosféru podle ní ještě není stoprocentní. "Už je to tu cítit, ale sportovci teprve najíždějí, takže ta pravá atmosféra přijde až později," uvedla Sudová. "Vesnici jsem si představovala trochu jinak. Obýváky jsou malinko neosobní," hodnotila.

V neděli se Sudová, která má přetržený vaz v levém kolenu, přesune z Vancouveru do svého domu u Cypress Mountain, kde bude bydlet až do závodu. "Momentálně rehabilituju a posiluju. Zpevňuji koleno na nestabilních plochách a zkusím lyže v úterý," řekla závodnice.

V neděli mají běžci volno

Kvůli teplému počasí odjeli snowboardcrossaři z Vancouveru do 450 kilometrů vzdáleného střediska Big King. Sjezdaři z Whistleru prchat nemusejí. "Je to trochu měkký, ale jde to," prozradil Bank.

Běžci museli první naplánovaný trénink zrušit, jelikož je organizátoři nebyli schopni pustit do servisních buněk. "A tak nám nemohli servismani včas připravit lyže," popsal Bauer. V sobotu už se na závodní tratě dostali. "Musím přiznat, že z prvního dojmu jsem nebyl zrovna nadšený, ale již na druhém tréninku se mi tratě líbily o kousek víc, takže asi půjde nejspíše o klasický stav, kdy až postupně přicházím novým tratím na chuť," konstatoval Bauer.

V neděli mají běžci volno, v pondělí lehké lyžování a zapracování před úterním ostrým testem. Poběží kontrolní závod na 10 km volně na závodních tratích. "Což pro mě je spíše rychlý trénink, ale ostatní z týmu si zde budou vyjíždět případný start na 15 km volně, což je prvním olympijským závodem," řekl Bauer.

Reklama