Hlavní obsah

Skokan Janda se v kvalifikaci na středním můstku blýskl druhým místem

WHISTLER

Spokojenost zavládla v táboře českých skokanů po kvalifikaci na sobotní závod na středním můstku (start 1. kola v 18:45 SEČ). Do úvodního klání her postoupilo kompletní české kvarteto v čele s Jakubem Jandou, který na druhém místě nestačil jen na nejlepšího muže kvalifikace Němce Uhrmanna.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Český skokan na lyžích Jakub Janda během kvalifikace na střední můstek na OH ve Vancouveru

Článek

Janda výkonem v kvalifikaci potvrdil výkonnostní vzestup, přesto ale ještě cítí rezervy. „Už ve zkušebním kole to ve vzduchu nešlo a i ve druhém skoku jsem konec letu vypustil. Každopádně ale takový skok hodně pomůže,“ říkal po skončení první soutěže her, která byla na programu ještě před slavnostním zahájením.

S dobrou náladou opouštěl skokanský areál také specialista na lety Antonín Hájek, jemuž nakonec přechod na střední můstek nedělal potíže. „Před příjezdem do Kanady jsem skákal na mamutu, takže první tréninkové skoky ve Whistleru nebyly ideální. Nájezdové rychlosti jsou tady ale vyšší než na jiných středních můstcích a rychle jsme si zvykl,“ poznamenal Hájek.

Koudelkovi se zvedlo sebevědomí

Roman Koudelka si pojistil postup do závodu 18. místem, poslední nominovaný ze skokanské party Lukáš Hlava skončil 37. „Trochu jsem zpozdil odraz, ale když na středním můstku skočím sto metrů, tak to není zlé. Určitě mi to zvedlo sebevědomí,“ těšilo Koudelku. „Měl jsem problémy v nájezdu, snad to zítra bude lepší,“ doufal Hlava.

Česká čtveřice poprvé naostro vyzkoušela nové olympijské kombinézy, jejichž parametry ještě večer před kvalifikací dolaďoval realizační tým. „Tu mojí jsme po kontrole přešívali dvě hodiny, byla o dost větší. A ještě se na ní budeme muset podívat,“ líčil Janda. „Já jsem maximálně spokojený, je to snad první kombinéza, která mi letos sedla,“ pochvaloval si Koudelka.

O šancích před závodem nehodlali Češi spekulovat. I s ohledem na předpověď počasí, která po dnu polojasna opět slibuje příval srážek. „Při kvalifikaci bylo počasí fantastické, ve zkušebním kole foukalo zezadu, pak se to uklidnilo. Na závod ale slibují ještě horší podmínky, než které panovaly při trénincích,“ děsilo Jandu.

ZOH, kvalifikace skokanů na lyžích na středním můstku:
1. Uhrmann (Něm.) 138,5 b. (106 m), 2. Janda (ČR) 135,5 (105), 3. Neumayer (Něm.) 135,0 (105,5), 4. Hájek 134,5 (105), ...18. Koudelka 123,5 (100), 37. Hlava (všichni ČR) 112,0 (95,5).

Reklama