Hlavní obsah

Olympijský sjezd ovládly Američanky Vonnová s Mancusovou

VANCOUVER

Favorizovaná Lindsey Vonnová vyhrála olympijský sjezd a triumf amerických lyžařek umocnila druhým místem Julia Mancusová, která byla o 57 setin pomalejší. Třetí místo obsadila Rakušanka Elisabeth Görglová s mankem už skoro sekundu a půl na vítězku. Talentovaná česká sjezdařka Klára Křížová upadla, ale závod dokončila jako poslední. Šárka Záhrobská obsadila po opatrné jízdě 27. pozici.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Americká lyžařka Lindsey Vonnová v cíli olympijského sjezdu

Článek

Pětadvacetiletá Vonnová, která si krátce před olympiádou bolestivě poranila holeň, jela skvěle zejména v prostřední části trati. V závěru sice trochu ze svého náskoku ztratila, ale vedení bez problémů udržela. Nečekaně až osmá skončila Němka Maria Rieschová, která měla podle papírových předpokladů Vonnovou prohnat.

Mancusová se prosadila na stupně vítězů po dlouhé době. Vítězka obřího slalomu v Turíně byla mezi nejlepší trojicí naposledy před dvěma lety právě při testu olympijské trati ve Whistleru. Rodačka z Kalifornie během své kariéry vyhrála pouze dva sjezdy, poslední před třemi lety.

Osmadvacetiletá Rakušanka Görglová pokračovala v rodinné tradici sbírání bronzových olympijských medailí. Třetí právě ve sjezdu už totiž na hrách 1960 a 1964 skončila její maminka Waltraud Hecherová-Görglová.

Teprve potřetí v historii figurují v olympijském závodu v alpských disciplínách dva zástupci USA na nejvyšších stupních. Naposledy se to podařilo v roce 1984 v Sarajevu bratrům Philu a Stevovi Mahreovým ve slalomu a Debbie Armstrongové a Christin Cooperové v obřím slalomu.

Vonnová byla nadšená

"Je to neuvěřitelný pocit. Nejemotivnější moment v mém životě," komentovala Vonnová svou první medaili při třetí olympijské účasti. "Když jsem přijela do cíle a věděla jsem, že jsme první dvě Američanky, bylo to skvělé," radovala se. I přes bolest věděla, jak musí jet. "Musela jsem být aktivní, a to se mi povedlo. Dosáhla jsem toho, co jsem vždy chtěla, i když to nebyla úplně perfektní jízda," prohlásila.

Ne všechny lyžařky měly na náročné a hrbolaté trati své lyže pod kontrolou, zejména na závěrečném skoku. Vážný pád měla Švédka Anja Pärsonová, pětinásobná olympijská medailistka, která se na hraně dostala do záklonu, po šedesátimetrovém letu vzduchem ve čtyřmetrové výšce hrůzostrašně upadla na záda a ještě trefila branku.

Úřadující olympijská vítězka ve slalomu se zvládla sama postavit a okamžitě putovala do nemocnice. "Anjino celé tělo je zelené a modré, má velké bolesti, ale nemá nic zlomeného. Je šťastná, že může chodit," uvedl švédský šéftrenér Ulf Emilsson. "Je ale otázka, zda tady ještě bude startovat," dodal.

Dramaticky se poroučela k zemi i Švýcarka Dominique Gisinová, která se dostala do rotace rovněž na závěrečném dlouhém skoku. Po dopadu ležela na zemi, a třebaže její pád vypadal hrozivě, odešla za chvíli po svých. Stejně jako Pärsonová nemá podle prvních zpráv žádná vážnější zranění. Vrtulníkem letěla do nemocnice po saltu Rumunka Edith Miklosová.

Padalo se nejenom na trati, ale i v cíli

Některé lyžařky nezvládaly jízdu zejména fyzicky. Upadla také Američanka Alice McKennisová, která ale závod dokončila. Naopak neklasifikovány po pádu byly Italky Daniela Merighettiová a Elena Fanchiniová. Řada lyžařek nezvládala v cíli z velké rychlosti vysílením bezpečně zastavit. Na trati mělo problémy celkem dvanáct sjezdařek.

Kvůli nebezpečně vypadajícím incidentům projde závěrečná část trati pro dnešní superkombinaci změnami. Ředitel závodu Atle Skaardal uvedl, že zledovatělá hrana, z níž se lyžařky odrážejí ke skoku, bude snížena.

Křížová ale nepovažovala sjezd za příliš těžký. "Dlouhý ani není, ale je to hodně rychlá trať. Byla trochu hrbolatá, není jednoduchá, skoky jsou velké, ale myslím, že je to pro ženy," uvedla dvacetiletá dcera bronzové olympijské medailistky ze Sarajeva Olgy Charvátové.

Fatální chybu předvedla hned po startu Francouzka Marion Rollandová, které se v přemíře snahy rozbruslit závod co nejrychleji zařízla vnější hrana pravé lyže a upadla pár metrů od startovní brány.

Záhrobská, vědoma si náročnosti trati, jela hodně opatrně a po celou dobu trati lyže kontrolovala. Sjezd, do kterého původně nechtěla nastoupit, jela hlavně jako trénink pro závod v kombinaci, neboť na svah se vinou proměnlivého počasí dostala jen jednou.

"Bylo to hodně těžký, jela jsem s respektem. Sjezd do kombinace je na stejné trati, ale start bude níž asi o sto padesát metrů," řekla Záhrobská a spěchala trénovat slalom.

ZOH - sjezd žen:
1. Vonnová 1:44,19, 2. Mancusová (obě USA) -0,56, 3. Görglová -1,46, 4. Fischbacherová (obě Rak.) -1,49, 5. Suterová (Švýc.) -1,98, 6. Janyková (Kan.) -2,02, 7. Marchandová-Arvierová (Fr.) -2,03, 8. M. Rieschová (Něm.) -2,07, 9. Recchiaová (It.) -2,31, 10. Stechertová (Něm.) -2,74, ...27. Záhrobská -6,49, 37. Křížová (obě ČR) -25,08.

Reklama

Související témata: