Hlavní obsah

Norská biatlonistka Bergerová se dočkala - vyhrála svou první zlatou

WHISTLER

Norská biatlonistka Tora Bergerová vyhrála na olympiádě ve Vancouveru vytrvalostní závod na 15 kilometrů a získala první zlatou medaili na velké akci z individuálních soutěží. Na stupních vítězů ji nečekaně doplní druhá Jelena Chrustalevová z Kazachstánu, která se raduje z premiérového cenného kovu v seniorské kategorii, a třetí Darja Domračevová z Běloruska.

Článek

České reprezentantky zůstaly daleko za předními příčkami. Ani jedna z nich se nevešla do elitní padesátky. Zdenka Vejnarová skončila 55., uzdravená Gabriela Soukalová dojela při olympijském debutu o pět příček níž. Magda Rezlerová finišovala na 64. místě a největší česká naděje Veronika Vítková, která však v létě prodělala zánět mozkových blan, doběhla jako 68.

"Měla jsem po závodě hned na první položce, netrefila jsem dva terče. Ve druhém kole jsem se loučila s dobrým výsledkem, trošku mi to podlomilo nohy," řekla Vejnarová. "Jelo se hrozně, byla to katastrofa," dodala Soukalová. "Prakticky co jsem stoupla na start, jsem věděla, že to nebude ono. Měla jsem asi čtyři dny zvýšenou teplotu a problémy a olympijská premiéra nebyla vůbec podle představ. Chytila jsem to v nejmíň vhodnou dobu," litovala.

Bergerová vyrazila na trať hned jako druhá a od druhé střelby se pevně usadila v čele závodu. Osmadvacetiletá Norka se prohnala patnácti kilometry za čtyřicet minut a nerozhodila ji ani minutová penalizace za chybu při posledním dvacátém výstřelu. Pro Norsko získala jubilejní 100. zlatou medaili ze zimních olympiád a první nejcennější kov z biatlonových soutěží ve Vancouveru.

"Tohle je sen, který jsem měla hodně dlouho. Je to tak skvělé," řekla nadšená Bergerová po dojezdu. "Byla jsem nervózní při poslední střelbě, a to mi opravdu ublížilo, protože jsem minula. Naštěstí jsem to zvládla," pochvalovala si.

Za Bergerovou se strhl dramatický souboj o zbývající dva cenné kovy. Nejchladnější hlavu na střelnici měla Chrustalevová, která zvládla všechny položky čistě a dojela si pro nečekané stříbro. "Dobře jsem běžela i střílela. Poslední okruh byl velmi těžký, ale byla jsem vytrvalá a dokázala to. Jen jsem běžela, běžela a běžela," prohlásila Chrustalevová.

Také o bronzu se rozhodovalo na závěrečné "stojce". Poslední dvacátou ránu bude proklínat Valj Semerenková: čtyřiadvacetiletá Ukrajinka dlouho váhala a nakonec poslala výstřel mimo terč. Podobně dopadla i Polka Weronika Nowakowská, kterou o senzační olympijskou medaili rovněž připravila chyba při závěrečné střelbě.

Třetí místo tak připadlo Domračevové. Ta startuje na svých prvních hrách a doposud má jen stříbro ze smíšené štafety na světovém šampionátu v roce 2008.

Biatlon - vytrvalostní závod žen na 15 km:
1. Bergerová (Nor.) 40:52,8 min. (1 tr. minuta), 2. Chrustalevová (Kaz.) -20,7 (0), 3. Domračevová (Běl.) -28,2 (1), 4. Wilhelmová (Něm.) -1:04,5 (1), 5. Nowakowská (Pol.) -1:04,7 (1), 6. Henkelová (Něm.) -1:39,6 (2), 7. Cylová (Pol.) -1:39,7 (1), 8. Chvostěnková (Ukr.) -1:45,8 (0), 9. Kalinčiková (Běl.) -1:46,3 (1), 10. Neunerová (Něm.) -1:49,3 (3), ...55. Vejnarová -5:45,2 (4), 60. Soukalová -5:57,0 (2), 64. Rezlerová -6:20,3 (5), 68. Vítková (všechny ČR) -6:40,6 (4).

Reklama