Hlavní obsah

Ammann plánuje útok na rekordní čtvrté olympijské zlato

WHISTLER

Švýcar Simon Ammann může získat už čtvrté olympijské zlato v individuálním závodě, což se ještě žádnému skokanovi na lyžích nepodařilo. O zápis do historie se po triumfu na středním můstku bude snažit v sobotu na velkém.

Foto: ČTK/AP

Švýcar Simon Ammann triumfoval v olympijském závodě na středním můstku.

Článek

Předehru očekávané bitvy, v níž bude Ammann odrážet hlavně ataky rakouských závodníků, Poláka Adama Malysze a Fina Janneho Ahonena, obstará páteční kvalifikace. Ammann bude velmi sledovaným mužem. Když znovu triumfuje, zopakuje "double" ze Salt Lake City před osmi lety a získá rekordní čtvrté zlato z her v závodu jednotlivců. Čtyři prvenství má z let 1984 a 1988 zatím jen Fin Matti Nykänen, který však jednou triumfoval v týmové soutěži.

Miláček Švýcarska je podle všeho ve formě i na velkém můstku. Při úterním prvním tréninku všechny ohromil skokem dlouhým 143 metrů. "Doufám, že ostatní kluci dávali pozor. A myslím, že mám ještě rezervy," podotkl s úsměvem Ammann. "Je dobré, že se mi něco podobného povedlo. Chtěl jsem ukázat, že na to mám. Stabilní forma je ze všeho nejdůležitější," prohlásil jeden z možných hrdinů vancouverských her.

Rakušanům se nelíbí Ammannovo vázání

Otázkou je, jestli Ammanna nerozhodí akce rakouského svazu, kterému se nelíbí vázání, které Švýcar používá. "Chceme, aby FIS (Mezinárodní lyžařská federace) vázání prověřila," řekl trenér Alexander Pointner. Rakušané prý nezpochybňují Ammannovy výsledky z minulosti, ale chtějí aby FIS rozhodla o možném používání tohoto typu vázání v budoucnosti. V první řadě jde nejspíš o psychologickou válku.

Švýcar jasně triumfoval na středním můstku před druhým Malyszem, bronz Gregora Schlierenzauera Rakušany nemohl uspokojit. Na velkém můstku si chtějí spravit chuť, i proto, že jejich hvězdy jsou na něm víc zvyklé a pravidelně na něm dosahují dobrých výsledků.

Schlierenzauer loni vyhrál Světový pohár, Wolfgang Loitzl letos zase Turné čtyř můstku a muž v pozadí Thomas Morgenstern touží překvapit jako před čtyřmi lety v Turíně, kde velký můstek opanoval. Po prvním olympijském zlatu touží Malysz, první medaili ze soutěže jednotlivců chce Ahonen.

Češi se museli "maskovat"

Zatím není jisté, jakou čtveřici vyšle do boje český kouč Jiroutek. Pouze Jakub Janda s Antonínem Hájkem mají jistotu, po čtvrteřčním tréninku se rozhodne mezi trojicí Roman Koudelka, Martin Cikl, Lukáš Hlava. "Velký můstek tady má rychlejší rádius než jinde, je takový letecký a mění se na něm víc vítr než na malém můstku," řekl Jiroutek. Doufá, že jeho svěřenci dokážou zopakovat výkony z prvního závodu. Nyní se dávají větší šance na úspěch Jandovi a Hájkovi, letos dvakrát čtvrtému v závodech Světového poháru. "Věřím si," řekl Hájek.

Češi si po prvním závodu udělali také den volna bez tréninku. Odjeli do Vancouveru, kde navštívili Český dům a vyrazili do centa města. "U olympijského ohně jsme nebyli," řekl trenér David Jiroutek. Ve městě se po chvilce museli skokani i "maskovat", neboť se s nimi chtěl pořád někdo v nákupních centrech fotit a žádal o podpisy. "Chvilku to je dobrý, ale pak nepříjemný a divný, tak jsme bundy otočili naruby," uvedl kouč.

Páteční kvalifikace začíná v 19:00 SEČ. Sobotní závod, v němž se představí nejlepších 50 skokanů, ve 20:30.

Reklama