Hlavní obsah

Američan Rahlves přirovnal skikros k jízdě v ulicích New Yorku

VANCOUVER

Americký lyžař Daron Rahlves by se rád rozloučil ze závodní kariérou olympijskou medailí. Při třech předchozích pokusech startoval ve sjezdařských disciplínách, nyní jej čeká premiérový závod ve skikrosu.

Článek

Šestatřicetiletý veterán byl dlouhá léta zvyklý závodit na sjezdovce sám, nyní se o svah musí dělit vždy s dalšími třemi konkurenty. "Skikros je tak trochu, jako když řídíte taxi vysokou rychlostní v přeplněných ulicích New Yorku," popsal populární disciplínu, v níž bude o cenné kovy bojovat i o pár měsíců mladší Tomáš Kraus.

"Já jsem typ rváče, takže mi to sedí. Tenhle sport nahání strach a nikdo neví, co se v následujícím okamžiku stane. I má žena se mě ptá, co si ještě dokazuju," řekl s úsměvem mistr světa v superobřím slalomu z roku 2001.

Rahlvese žene vpřed především touha konečně se vypořádat s olympijskými závody, které mu zatím medailovou radost nepřinesly. Před čtyřmi lety v Turíně byl považován za největšího favorita sjezdu, nakonec ale skončil desátý. Po závodu se zavřel do svého obytného vozu a rozhodl se ukončit kariéru.

Novou mízu mu dal až skikros, ve kterém vyhrál předloni prestižní X-Games. Ve Světovém poháru má na kontě 12 vítězství, všechny však z alpských disciplín. Ve skikrosu zatím skončil nejlépe letos v St. Johannu druhý za Simonem Sticklem.

Rahlvesova olympijská mise však dostala před několika týdny ránu v podobě zranění kyčle na X-Games. "To už by ale neměl být problém. Momentálně jsem připravený na 88 procent," usmívala se před nedělním závodem americká lyžařská hvězda.

Reklama