Hlavní obsah

Sjezdaři Weibrechtovi se vyplatil přístup, s jakým jezdí Miller

WHISTLER

Do pátečního olympijského závodu v superobřím slalomu neznal lyžaře Andrewa Weibrechta téměř nikdo. Jeho maximem ve Světovém poháru, ve kterém startuje čtvrtým rokem, bylo desáté místo. Ve Whistleru však čtyřiadvacetiletý Američan vsadil vše na riziko a výsledkem byla zcela nečekaná bronzová medaile.

Foto: Issei Kato, Reuters

Americký lyžař Andrew Weibrecht na stupních vítězů

Článek

Nesvázanou jízdou beze strachu z případného pádu se tradičně prezentuje jeho mnohem slavnější krajan Bode Miller. Právě ten vystřídal Weibrechta v cíli na prvním místě, když v náročném super-G zajel o tři setiny lepší čas. Do té doby byl ale v pozornosti kamer neznámý sjezdař se startovním číslem tři a náležitě si zájem v prostoru cíle užíval.

"To bylo vůbec poprvé, co jsem v nějakém závodě vedl. Odhadoval jsem, že bych tam mohl vydržet ještě tak do desáté jízdy a pak se začnou jezdit rychlejší časy. Ale já tam zůstával pořád," usmíval se Weibrecht.

Pro lyžaře přezdívaného "Válečný kůň" připravili pořadatelé ideální trať. Na úzké a hrbolaté sjezdovce měl jen jednou namále, když zavrávoral na jedné lyži. "Dal jsem do toho všechno," přiznal.

I celkově stříbrný Miller jej za výkon pochválil. "Jezdí dost tvrdě, podle většiny až příliš tvrdě. Vzal za svůj takový přístup, když slyšel, jak se vždy s láskou a vděkem vracím ke stovkám svých ztracených závodů," byl Miller rád, že jeho krédo užít si jízdu bez zábran bude mít kdo rozvíjet.

Weibrechta a s ním i Millera nakonec předjel už jen vítězný Nor Aksel Lund Svindal, překvapivý držitel bronzu si však už z toho těžkou hlavu nedělal. "Oba jsou nejlepší lyžaři v naší éře. Být v této společnosti je nad veškeré chápání," prohlásil.

Jeho úspěch ale vůbec nepřekvapil týmového kolegu Teda Ligetyho, jenž skončil v pátek v poli poražených. "Větší překvapení je to, že nebyl lepší už dříve. Teď všem ukázal, čeho je schopný," řekl.

Reklama