Hlavní obsah

Švýcarský sjezdař Cuche odjede i ze čtvrté olympiády bez zlata

WHISTLER

Bez zlaté olympijské medaile ukončí svou kariéru lyžař Didier Cuche. Pětatřicetiletý Švýcar byl velkým favoritem rychlostních závodů ve Vancouveru, ale domů odjede s prázdnou. Na své poslední velké akci byl v úterý v obřím slalomu čtrnáctý, v super-G se těsně vešel do desítky a ve sjezdu dojel šestý.

Foto: Calle Toernstroem, Reuters

Švýcarský lyžař Didier Cuche během sjezdu v Kitzbühelu

Článek

Všichni čekali, jak často bude ve Vancouveru předvádět své vítězné gesto, při němž vypne vázání, vyhodí lyži do vzduchu a chytí ji do ruky. V úterý neměl důvod k oslavě, přesto to udělal. A lyži chytil do své zraněné zavázané ruky. Možná právě lednová operace zlomeného palce na pravé ruce mohla stát za nevýraznou formou švýcarského rychlíka.

Cuche byl už na čtvrté olympiádě, ale dosud získal "jen" stříbro v superobřím slalomu v Naganu 1998. Mohl se stát nejstarším olympijským vítězem v alpském lyžování, neboť průběžné třetí místo ve Světovém poháru a vedení v hodnocení sjezdu ho pasovalo do role favorita. V superobřím slalomu je z loňska mistrem světa, ve Val d'Isere navíc vybojoval stříbro ve sjezdu. Letos vyhrál čtyři sjezdy včetně Kitzbühelu.

"Samozřejmě bych rád ukončil své olympijské účinkování radostněji," uvedl po obřím slalomu. Čtyřikrát byl celkově třetí v konečném hodnocení Světového poháru, má doma tři malé Křišťálové glóby za poslední tři sezony - loni vyhrál celkově obří slalom, předtím dvakrát sjezd. Ale olympiáda pro něj zůstala zakletá.

"Jsou to pro něj smutné hry," nechal se slyšet třiadvacetiletý vítěz obřího slalomu Carlo Janka. "Byl favoritem ve třech disciplínách a já jsem mu moc přál zlatou medaili na závěr kariéry. Ale je to sport a nedá se to změnit," uvedl. Cuche litoval i Aksel Lund Svindal. "Byl to nejlepší sjezdař sezony a to zranění se na něm podepsalo," řekl Nor.

Přitom nic nenapovídalo, že by se Cuche potýkal s poklesem formy. První trénink na olympiádě, odkládaný vinou počasí, vyhrál. Ve sjezdu ale ve spodní části trati chyboval a ztratil rychlost, ani v super-G nebyl bezchybný. Před obřím slalome měl navíc karambol. "Viděl jsem ho, jak letěl do lesa," prozradil Svindal. "Je to silný chlapík, ale už toho na něj asi bylo moc," přemítal norský lyžař

Cuche bojoval i přes bolesti zad a v druhém kole obřího slalomu předvedl čtvrtou nejrychlejší jízdu jen 14 setin za vítězným Jankou. V posledním olympijském závodu kariéry to byla jen malá náplast. "Nyní se budu koncentrovat na Světový pohár," uvedl Cuche, který byl v konkurenci tenisové jedničky Rogera Federera zvolen největší sportovní hvězdou Švýcarska za loňský rok.

Reklama