Hlavní obsah

Majdičová: Nebyla to moje chyba, lyžovat umím

VANCOUVER

Slovinské běžkyni na lyžích Petře Majdičové se nelíbí závěr mezinárodní federace FIS, že si za zranění před olympijským závodem ve sprintu může sama. O žádnou náhradu škody se však soudit nechce. "Chci jen říct, že jsem druhá ve Světovém poháru a první ve sprintech, takže umím lyžovat," brání se Majdičová, které vadí, že se jí nikdo neomluvil.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Majdičová po závodě, který absolvovala po nezaviněném zranění, zkolabovala

Článek

"Nemám v úmyslu žalovat pořadatele a vysoudit balík peněz. Chci jen ukázat, že nejsme gladiátoři. Každý je odpovědný za své činy. Nedá se říct: 'Je to tvoje chyba'. Mohli jsme za to všichni," řekla Majdičová týden po nešťastném karambolu.

Velká favoritka sprintu se těsně před startem kvalifikace zřítila do potoka, zlomila si čtyři žebra a propíchla plíce. Přesto závod se sebezapřením absolvovala a v bolestech vybojovala bronzovou medaili.

Slovinská výprava posléze podala protest, protože trať byla údajně nebezpečná, lyžařská federace i pořadatelé ho ale zavrhli. Předseda běžecké komise FIS a bývalý norský lyžař Vegard Ulvang uvedl, že Majdičová nezvolila na devět metrů široké trati ideální stopu.

"Nemůžou prostě říct, že jsem špatně vybrala zatáčku. Možná byla moje chyba, že jsem upadla. Ale to, že jsem sletěla z toho srázu na kameny, moje chyba nebyla," zopakovala třicetiletá běžkyně výtku slovinského týmu, že trať byla špatně zabezpečená.

I když to zástupci FIS a pořadatelé odmítli, Majdičová poukázala na to, že od té doby je kritické místo pod pečlivým dohledem. "Když říkají, že tam nic špatně nebylo, tak proč to teď každý den víc a víc hlídají?" zlobí se vítězka 15 závodů Světového poháru. "Nikdo se mi neomluvil za to, co se mi stalo. Moje chyba to prostě nebyla," uzavřela lyžařka, která za statečný výkon v závodě obdrží ve Slovinsku zlatý státní řád za mimořádné služby své vlasti.

Pro Majdičovou olympijské hry kvůli zranění skončily, ale v Kanadě zatím musela zůstat, neboť dlouhý let do Evropy by znamenal pro její poškozené plíce velké riziko.

Reklama