Hlavní obsah

Björgenová má už třetí zlato, vybojovala ho s norskou štafetou

Norské běžkyně na lyžích vyhrály na olympijských hrách štafetu na 4x5 kilometrů. Jejich finišmanka Marit Björgenová ve čtvrtek získala jako první ve Vancouveru třetí zlatou a celkově čtvrtou medaili. Druhé dojely Němky, na třetím místě skončily Finky.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová je hrdinkou her.

Článek

Norské běžkyně na lyžích vyhrály na olympijských hrách štafetu na 4x5 kilometrů. Jejich finišmanka Marit Björgenová získala jako první sportovkyně ve Vancouveru třetí zlatou a celkově čtvrtou medaili. Druhé dojely Němky a na třetím místě skončily Finky. České kvarteto ve složení Eva Nývltová, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Eva Skalníková doběhlo v konkurenci 16 zemí třinácté.

Norky v sestavě Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Kristin Störmer Steiraová a Björgenová získaly olympijské zlato ve štafetě po 26 letech. K prvenství je dotáhly obě bruslařky. K rozhodujícímu trháku nastoupila na závěrečném úseku Björgenová, která rychle ujela Italce Sabině Valbusaové a na stadionu si mohla dovolit triumfální finiš s vlajkou v ruce.

"Věděla jsem, že Němky a Finky jsou silné, ale hned v prvním stoupání se mi podařilo udělat pět sekund. Vyvíjelo se to v můj prospěch a v posledním kole jsem už věděla, že o to nepřijdeme. Mohla jsem si vzít vlajku, bylo to moc příjemné," prohlásila po závodě Björgenová.

Po zlatu ze skiatlonu a sprintu a bronzu z volné desítky slavila ve Vancouveru už čtvrtý cenný kov. "Tři z nás se pohybují okolo týmu už dlouho. Zasloužili jsme si to. Byl to úžasný závod a také holky přede mnou jely skvěle," pochválila kolegyně Björgenová.

Němky obhájily druhé místo

Za ní dosprintovala se ztrátou necelé půlminuty Claudia Nystadová a Němky získaly stejně jako před čtyřmi lety stříbro. Mistryně světa z posledních dvou šampionátů Finky byly rády za bronz, protože po nepovedeném úvodním úseku figurovaly až na dvanáctém místě.

"Byl to vzrušující závod. Snažila jsem se bojovat o druhé místo, ale Němky byly o trochu lepší. Byl to úžasný den a ukázalo se, že ve štafetě se může stát cokoliv," uvedla finská finišmanka Aino-Kaisa Saarinenová s odkazem na nepovedený start závodu. Na Italky zůstalo nevděčné čtvrté místo.

Téměř celé české kvarteto zápolí ve Vancouveru s virózou, která se vyhnula jen Rajdlové. Nejlépe zaběhla Nývltová. Na prvním úseku dlouho držela kontakt s čelem závodu a své kolegyni předala v polovině startovního pole jako osmá. V druhé polovině štafety se však Češky propadly.

"Reálný odhad bylo desáté místo, tam jsme tři úseky byli. Skalníková, která čtrnáct dnů nelyžovala, není bruslařka, je klasička, ale nikoho jinýho na čtvrtý úsek nemáme," řekl trenér Jiří Šimůnek. "V dnešních podmínkách a kvůli těm nemocem to lepší být nemohlo. Porazili jsme tři štafety; samozřejmě výsledek nic moc, ale po tom, co se tady prožilo zdravotně, to jinak nešlo," řekl.

Zklamáním skončil závod pro obhájkyně titulu z Turína Rusky, které procházejí generační obměnou. V úvodu je nepodržela Olga Zavjalovová, která předala až jako devátá a podlehla dokonce i Nývltové.

ZOH - běh na lyžích:
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko (Skofterudová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) 55:19,5 min., 2. Německo (Zellerová, Sachenbacherová-Stehleová, Gössnerová, Nystadová) -24,6, 3. Finsko (Muranenová, Kuitunenová, Roponenová, Saarinenová) -30,4, 4. Itálie -45,4, 5. Švédsko -59,4, 6. Polsko -1:09,9, 7. Francie -1:11,1, 8. Rusko -1:41,4, 9. Japonsko -2:20,9, 10. Kazachstán -3:03,8, ...13. Česko (Nývltová, Rajdlová, Janečková, Skalníková) -3:51,7.

Reklama

Související témata: