Hlavní obsah

Churavý skončil pátý, zvítězil Američan Demong

Pavel Novotný (Whistler)ČTKSport.cz

Český reprezentant v severské kombinaci Pavel Churavý obsadil v olympijském závodě na velkém můstku pátou příčku. Zvítězil Američan Bill Demong. Druhé místo obsadil další Američan Johnny Spillane a pro bronz si doběhl vítěz skokanské části Bernhard Gruber z Rakouska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pavel Churavý po soutěžním skoku

Článek

Rakušan měl při skoku jako jeden z mála poměrně dobré povětrnostní podmínky a v čele měl náskok plných 34 sekund na druhého Američana Johnyho Spillana, třetí byl po skoku o dalších šest sekund zpět Fin Janne Ryynänen. Na medaili tak Churavý ztrácel pouze dvanáct sekund.

Skokanskou část na velkém můstku hodně ovlivnil vítr. Sdruženáři kvůli špatným povětrnostním podmínkám museli napoprvé svůj závod přerušit a později zrušit a opakovat.

Churavého po znovuzahájení závodu před vlastním skokem třikrát zvedli z lavice. "Je hodně těžké něco dělat, ale měl jsem předskokany, mohl jsem si vyklepat nohy a snažil jsem se neunavovat, abych se mohl odrazit. Když na to koukám, tak jsem to neměl tak zlé, jako ti za mnou. Bylo ale těžké udržet koncentraci," řekl po skoku Churavý.

"Ostatní měli větší pech, na ty podmínky se mi to povedlo. Doufám, že se podaří i běh a že bude konečně štěstíčko," doplnil před během Churavý.

Po startu běhu na 10 km šestý Demong okamžitě dojel druhého Spillana a oba společně dotahovali Grubera, jenž po skoku jasně vedl. Po chvíli se jim to podařilo. Rakušan se však Američanů trochu nečekaně udržel a vybojoval první velkou medaili v kariéře.

Churavého zezadu dojela silná skupina včetně dalšího Američana Todda Lodwicka a Fina Hannu Manninena, kteří začali rovněž dotahovat manko a český sdruženář se v partě udržel. Jeho jedenáctičlenná skupina měla v průjezdu stadiónem v polovině trati na Američany ztrátu 40 sekund.

Američané s Gruberem jeli skvěle a náskok dokonce navyšovali i proto, že se sdruženáři za nimi dohadovali o střídání tempa v čele a začali taktizovat. V čele se proto objevil dva kilometry před cílem Churavý a snažil se velkou skupinu roztrhat.

Vedoucí trojice přijela do finiše společně. Mistr světa z Liberce Demong nastoupil asi 500 metrů před cílem a závod rozhodl, neboť Spillane zaspal a má z OH třetí stříbro. Gruber uhájil bronz. Churavému se podařilo skupinu roztrhat. V závěru měl na lyžích od běžce Martina Koukala dost síly a vylepšil osmé místo z loňského světového šampionátu v Liberci. Zároveň vyrovnal páté místo Milana Kučery z Nagana 1998.

Tomáš Slavík dojel na 25. místě, Miroslav Dvořák byl osmadvacátý a Aleš Vodseďálek dokončil závod na 34. pozici.

ZOH - severská kombinace (velký můstek/10 km):
1. Demong 25:32,9 min., 2. Spillane (oba USA) -4,0, 3. Gruber (Rak.) -10,8, 4. Manninen (Fin.) -33,1, 5. Churavý (ČR) -34,0, 6. Tande (Nor.) -38,3, 7. Pittin (It.) -40,7, 8. Stecher (Rak.) -48,2, 9. Watabe (Jap.) -48,8, 10. Bieler (Rak.) -48,8, ...25. Slavík -2:25,9, 28. Dvořák -2:56,8, 34. Vodseďálek (všichni ČR) 3:33,9.

Reklama