Hlavní obsah

Záhrobská přivezla domů medaili a chystá se na další závody

První česká olympijská medaile z Vancouveru je doma. Po více než třicetihodinovém únavném letu přivezla do Prahy bronz slalomářka Šárka Záhrobská. Sezona pro ni však nekončí, hned v pondělí odjede na další dvoutýdenní závodní a tréninkovou anabázi. Ve švýcarské Crans Montaně absolvuje za týden kombinaci a v německém Garmisch-Partenkirchenu ji pak čeká finále Světového poháru ve slalomu. V něm chce uspět.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lyžařka Šárka Záhrobská přiletěla poslední únorový den na pražské letiště Ruzyně s bronzovou medailí ze ZOH v Kanadě.

Článek

Hned po prvním olympijském medailovém úspěchu prožila Záhrobská pořádný shon. Povinnosti, rychlé půlhodinové balení, malá oslava a cesta na letiště. Vydechnout si trochu mohla v Mnichově, kde kvůli zpoždění nestihla přípoj. "Jsem hrozně ráda, že jsem po měsíci doma," řekla. Přesně tak dlouho trvala její olympijská mise i s tréninkem před hrami v nedaleké Nakisce. Sezona tím pro ni ale nekončí. "Chci se zkoncentrovat, abych ještě v závěru ukázala co nejlepší výsledky," prohlásila.

Sebrat zbytky fyzických i psychických sil není snadné. "Sjezdaři to tak mají," pokrčila rameny. Na oslavy není čas, počkají prý na konec sezóny. "Máme to tak nastavené, až na konci března," uvedla pětadvacetiletá lyžařka. Chce se připravit, aby zvládla nástrahy devítihodinového časového posunu, přípravu na další závody a vyvarovala se v únavě případného zranění. "Na konci sezóny se to lyžařům stává," řekla. Čekají ji už však jen dva závody. "Ostatní to budou mít horší," prohlásila.

Příští týden má naplánovány tréninky sjezdu do kombinace, potom páteční závod a přesun na trénink a na finále v Ga-Pa. "Chci to vydržet až do konce. Zatím není ta únava tak veliká, abych ztrácela motivaci, docela se na ty hory těším," překvapila. Mohla by využít toho, že jsou soupeřky už na konci roku po olympiádě unavení a bez motivace. "Z toho se dá něco vytěžit, ta medaile mě nakopla," věří v další úspěch.

Těší se na hody od maminky

Vedle medaile si přivezla z Kanady pár dárků pro nejbližší z Nakisky, z Vancouveru už stihla jen poslat pohledy. "Talismany nevezu, potřebovala bych na to další tašku," usmívala se. Cenný kov ale bude mít své významné místo doma. "Ještě nevím, kam ji dám, je hrozně obrovská," podívala se na půlkilogramovou medaili, která je mnohokrát větší než klasická vločka z MS, které má Záhrobská doma ve všech třech barvách.

Věří si po úspěchu ve Vancouveru i do dalších sezón. Ve slalomu prý potřebuje už jen krůček k tomu, aby ve Světovém poháru sahala po malém Křišťálovém glóbu. "Víc dynamiky, techniku mám dobrou," uvedla. I v obřím slalomu věří ve zlepšení, i když se jí vůbec nedařil. "Jezdím ho špatně. Ta obřáková kostka byla špatně složená, teď už jsem ji rozebrala, ale ještě nesložila správně zpátky. Vím přesně, co tomu chybí," řekla.

Na letišti ji vyzvedla maminka, s níž stráví dnešní večer. "Určitě uvařila bifteky ze svíčkové," prozradila. "Ještě mi to neřekla, ale určitě i něco upekla," těšila se na hody.

Reklama