Hlavní obsah

Magálova medaile je od návratu z olympiády v jednom kole

PRAHA

Týden je lyžař Jiří Magál doma z Vancouveru a jeho bronzová olympijská medaile, kterou vybojoval s Martinem Jakšem, Lukášem Bauerem a Martinem Koukalem ve štafetě běžců, je neustále v permanenci. Všude kam přijde, poutá cenný kov pozornost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Běžec na lyžích Jiří Magál

Článek

"Klid měla medaile jenom v pondělí večer doma v Liberci, jinak byla neustále v jednom kole," řekl v úterý Magál.

Originální zvlněnou medaili už ukázal v Krnově, kde začínal s lyžováním. Byl na Slovensku na Myjavě u rodičů manželky a v Liberci, kde v Zeleném údolí bydlí. "Kolovala různě po hospodách, ale oslavy se plánují na jaře, takže má větší část před sebou," usmál se.

Na medaili si chce každý sáhnout, vyfotit se s ní i s jejím majitelem. Všichni se podivují, jak je těžká. Vážit by měla půl kilogramu. "Možná víc, chci ji zvážit. Jednou si ji kamarádka na sebe pověsila, zapomněla na to a za půl hodiny ji bolel krk," líčil Magál.

Návrat z olympiády předčil všechna jeho očekávání. Nečekaný úspěch štafety, kterým Češi navázali na bronz kvarteta z Calgary 1988, si naplno užívá. "Všichni, ať jsem potkal kohokoli, byli absolutně nadšení. Je to nejlepší návrat, jaký jsem kdy zažil," řekl dvaatřicetiletý lyžař.

Po oslavách přijde padesátka v Oslu

Spolu s manželkou už Magál vymýšlí, kam doma medaili umístí. Zdá se, že bude viset na lyži, na které běžel svůj třetí úsek. "Doma někde najdeme místo a bude tam i s kombinézou, holemi i botou, tedy vším, co patřilo ke štafetě. Mám taky originál číslo," uvedl Magál.

Oslavy nyní přeruší a znovu se vrhne do Světového poháru. Před cestou do Osla na sobotní padesátku trénoval na tratích u Krnova a vychutnal si i upravené tratě v libereckém Vesci. "Motivaci hledat díky medaili nemusím. Jezdí i trénuje se mi dobře, i když jsem docela unavený. Na zbylé závody sezóny se ale těším," prohlásil.

Reklama