Hlavní obsah

I druhý test potvrdil, že polská běžkyně na lyžích na OH dopovala

VARŠAVA

Jedinou závodnicí na zimních olympijských hrách ve Vancouveru, u níž testy prokázaly, že dopovala, je polská běžkyně na lyžích Kornelia Marková. O tom, že i druhá zkouška na přítomnost zakázané látky EPO v těle závodnice byla pozitivní, informoval v úterý Polský olympijský výbor. Markové hrozí nejméně dvouletý zákaz startů.

Článek

Marková neprošla kontrolou po štafetě na 4x5 kilometrů, v níž Polky obsadily šesté místo. O tom, že měla pozitivní test, Polský olympijský výbor informoval minulou středu. Koncem týdne pak laboratoř ve Vancouveru provedla test druhého vzorku, který také vykázal pozitivní výsledek.

Polská štafeta tak o šesté místo přijde a změna pořadí se dotkne i českého kvarteta, které se posune na dvanáctou pozici. Anulován bude i výsledek Markové v běhu na 30 kilometrů. V něm zcela nečekaně obsadila jedenácté místo. Dopingová aféra pro letos pětadvacetiletou Markovou bude podle listu Gazeta Wyborcza znamenat konec běžecké kariéry.

Po dopingovém prostředku EPO sahají vytrvalostní sportovci, "zkušenost" s ním udělala řada cyklistů. Jde o hormon, který způsobuje větší produkci červených krvinek, a tak i vyšší výkonnost sportovce.

Na olympiádě ve Vancouveru bylo provedeno celkem 2000 testů. Pozitivní nálezy měli i slovenský hokejista Ľubomír Višňovský a ruská hokejistka Světlana Terentěvová. Protože však nešlo o závažná provinění, vyvázli oba jen s varováním od MOV.

Reklama