Hlavní obsah

Polská běžkyně na lyžích Marková dostala za doping dvouletý trest

Polská běžkyně na lyžích Kornelia Marková, jež měla na svědomí jediný odhalený dopingový případ na únorových olympijských hrách ve Vancouveru, dnes dostala od národního lyžařského svazu dvouletý trest zákazu startu. Jejím případem se bude zabývat prokuratura.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Marková také přišla o měsíční stipendium ve výši 4370 zlotých (přes 28.500 korun), které měla dostávat se svými třemi kolegyněmi za šesté místo ve štafetě na 4x5 km. Polky budou kvůli dopingu Markové s největší pravděpodobností diskvalifikovány.

Marková se za svůj podíl na skandálu omluvila a litovala, že zastínil zisk šesti medailí polských sportovců ve Vancouveru. Běžkyně přiznala, že si nechala píchat injekce, netušila prý však, že obsahují zakázaný krevní doping EPO. Markové hrozí také trest od Mezinárodní lyžařské federace a Mezinárodního olympijského výboru.

Prokuratura ve Varšavě chce vyjasnit, kdo Markové EPO podal a zda tím bylo ohroženo její zdraví nebo život. Má také zjistit, zda fyzioterapeut polských běžců na lyžích Vitalij Trypolskyj směl Markové vůbec dávat injekce. Podle pravidel Světové antidopingové agentury (WADA) jsou injekce dovolené jen v nemocnici nebo v rámci lékařských vyšetření. Trypolskyj přiznal, že na olympiádě píchal Markové vitamíny. Injekce smí navíc dávat pouze lékař a Trypolskyj byl ve Vancouveru jen jako fyzioterapeut.

Reklama

Související témata: