Hlavní obsah

Ve Vancouveru je teplo a prší, středisko Cypress Mountain bylo uzavřeno

PRAHA/VANCOUVER

Měsíc před vzplanutím olympijského ohně Vancouver příliš Mekku zimních sportů nepřípomíná. V metropoli na západním pobřeží Kanady panuje spíše jarní počasí, teploměr ukazuje deset stupňů Celsia a prší. A teplo je nečekaně také v horách Whistler, které budou dějištěm závodů v klasickém a sjezdovém lyžování, a biatlonu.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Vancouver zasáhlo měsíc před olympiádou teplé počasí, mlha a déšť. Snímek je ze střediska Cypress Mountain, kde budou o medaile bojovat akrobatičtí lyžaři a snownoardisté.

Článek

Mírná zima ve Vancouveru není ničím neobvyklým, momentálně je to ale na deštník i v areálech vzdálených 125 kilometrů od města. V nadmořské výšce pouhých 670 metrů je v současnosti zhruba šest stupňů Celsia. A organizátory trápí i déšť, který ničí zásoby sněhu. Pořadatelé však obavy nemají. "I kdyby zůstalo tohle počasí, tak máme dostatečné rezervy sněhu. Závody bychom bez potíží uspořádali," citovala agentura AP viceprezidenta sportovní komise organizačního výboru Tima Gaydu.

"Nemyslím, že je důvod k panice. Ale situaci s organizátory řešíme," uvedl mluvčí areálu ve Whistleru Kent Rideout. "Sjezdovky jsou pořád ve skvělém stavu a až se počasí trochu umoudří, opět začneme vyrábět sníh," dodal s tím, že momentálně jsou na olympijských sportovištích zhruba dva metry sněhu.

Cypress Mountain je uzavřeno 

Podstatně vážnější situace panuje ve středisku Cypress Mountain, kde budou o medaile bojovat akrobatičtí lyžaři a snowboardisté. Hojně využívané sjezdovky, vzdálené od centra Vancouveru pouhých třicet kilometrů, byly tak rozježděné, že je pořadatelé her raději na dva dny uzavřeli. A je možné, že veřejnost už vůbec nebude moci svahy využívat. Původně organizační výbor plánoval uzavřít olympijské tratě dva a půl týdne před startem her.

Skiareál v Cypress Mountain, kde budou během olympiády závodit akrobatičtí lyžaři a snowboardisté, byl kvůli rozbředlému sněhu uzavřen pro veřejnost.foto: ČTK/AP/Jonathan Hayward

"Potřebujeme, aby teploty poklesly a mohli jsme nastartovat sněžná děla," poznamenal Gayda, podle nějž organizační výbor zvažuje všechny možné scénáře. "Matka Příroda je nevyzpytatelná a proto musíme počítat se vším. Je to velká výzva,"

Potíže s počasím provázely závodníky v Cypress Mountain už při olympijské generálce. Jízdu v boulích o několik hodin protáhla hustá mlha, v níž jury neviděla na celou trať. A odvolán byl kvůli špatným podmínkám obří slalom snowboardistů.

Reklama

Související témata: