Hlavní obsah

Olympijský Vancouver zesílil boj s nedostatkem sněhu

Už za jedenáct dní se nad Vancouverem rozhoří oheň XXI. zimních olympijských her a organizační výbor zesiluje svůj boj s nepřízní počasí, která činí největší potíže ve středisku Cypress Mountain, kde budou o medaile bojovat akrobatičtí lyžaři a snowboardisté. Do střediska dál putuje sníh z vyšších poloh a pořadatelé modelují svahy pomocí balíků slámy.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Zbytky sněhu v Cypress Mountain.

Článek

Organizátoři her se pustili do práce v Cypress Mountain s maximálním úsilím a necelé dva týdny před slavnostním zahájením jsou optimističtí. „Na přípravě olympijských tratí se pracuje nepřetržitě a naše úsilí nese ovoce,“ poznamenal místopředseda organizačního výboru Tim Gayda.

Pořadatelé pokračují v posilování stávajících sněhových deponií a bílé zlato se snaží chránit před odtátím pomocí plachet. Náhradní sníh organizátoři berou z hory Mount Strachan, na níž leží třímetrová pokrývka. Do Cypress Mountain už bylo z hory dopraveno více než 300 nákladních vozů sněhu. Pro modelaci tratí pak helikoptéry dopravily do střediska více než tisíc balíků slámy, které nahradí zmizelý bílý podklad.

Vrtulník přiváží balíky slámy, které se pokrývají umělým sněhem. foto: ČTK/AP/Jonathan Hayward

„Mezinárodní lyžařská federace je přesvědčená, že s těmito zásobami budou organizátoři schopni připravit tratě odpovídající olympijskému standardu,“ komentoval snahu pořadatelů šéf snowboardových závodů FIS Marcel Looze. „Pořadatelé dělají první poslední, aby boj s počasím zvládli,“ doplnil optimisticky koordinátor akrobatických disciplín Joe Fitzgerald.

Reklama

Související témata: