Hlavní obsah

Na hry dorazil dopingový strašák

VANCOUVER

Ještě olympiáda ani nezačala a už se doping stává jedním z jejích hlavních témat. Antidopingová asociace WADA zakázala před olympiádou start ve Vancouveru více než třiceti sportovcům, jejich jména zatím nebyla zveřejněna.

Článek

„To už není naše práce, to necháme na jednotlivých federacích. Můžu jen potvrdit, že se to netýká jen jednoho sportu a jedné země,“ prozradil šéf asociace WADA John Furley. „Náš olympijský výbor nedostal informaci, že by mezi hříšníky byl někdo z Čechů,“ potvrdil mluvčí výpravy Alexandr Kliment.

A vzhledem k nasazenému počtu antidopingových testů nemusí jít zdaleka o konečné číslo. „Existuje mnohem větší pravděpodobnost, že přistihneme sportovce, který chce podvádět, než na kterýchkoliv předchozích hrách,“ očekává šéf Furley. „Každý rok jsme chytřejší a používáme novější a lepší metody,“ snaží se odradit podvoduchtivé jedince Furley, podle něhož byl za stejné období před letní olympiádou Pekingem zakázán start 70 sportovcům.

Krátce před zahájením olympiády ve Vancouveru WADA zveřejnila zprávu, v níž kritizovala některé praktiky v boji proti dopingu v Rusku, z jejichž reprezentace byla měsíc před hrami vyřazena zkušená běžkyně na lyžích Alena Sidková. Přímo ve Vancouveru pak měla pozitivní nález i ruská hokejistka Terentěvová, za požití zakázaného stimulantu jí ale nehrozí distanc, jen napomenutí.

Celkem bude během olympiády provedeno 2500 antidopingových testů, z toho pětina krevních. Například italský olympijský výbor pak pohrozil svým sportovcům pokutou ve výši 100 000 euro, pokud by byli pozitivně testováni během her.

Reklama