Hlavní obsah

Dopingové testy prý podstoupili všichni ruští olympionici

VANCOUVER

Všichni ruští sportovci na olympijských hrách ve Vancouveru údajně podstoupili dopingové testy. Uvedla to Ruská antidopingová agentura RUSADA v reakci na podezření, že se Rusko snažilo zakrývat užívání nedovolených látek svých sportovců.

Článek

"Ve Vancouveru není jediný ruský sportovec, který by nepodstoupil dopingový test," uvedl ve čtvrtek předseda RUSADA Alexander Derevojedov pro agenturu ITAR-Tass. "Někteří sportovci byli dokonce testování alespoň pětkrát. A to hlavně v rizikových disciplínách jako je biatlon či klasické lyžování," dodal.

Rusko se brání z podezření záměrného narušování dopingových testů. Podle zprávy z kontroly Světové antidopingové agentury WADA totiž v Rusku panují rozsáhlé nedostatky v dopingových zkouškách. Práce dopingových komisařů je tam prý narušována i mimosportovními orgány včetně policie, která měla i zabavovat odebrané vzorky.

Podezření nahrává i fakt, že jen v zimních disciplínách bylo za poslední dobu odhaleno jedenáct hříšníků z Ruska včetně olympijských vítězů v běžeckých disciplínách Jevgenije Dementěva a Julie Čepalovové. Na konci ledna pak přišla o nominaci do Vancouveru kvůli krevnímu dopingu EPO další běžkyně Aljona Siďková.

Také o první dopingový případ her ve Vancouveru se postaral ruský sportovec. Hokejistka Světlana Terentěvová měla pozitivní test na stimulant tuaminoheptan obsažený v nosním spreji. Jelikož jde o látku, která není v mimosoutěžním období zakázána, nebyla nijak potrestaná.

Reklama

Související témata: