Hlavní obsah

Krasobruslař Lambiel chce na medaili zaútočit čtvernými skoky

VANCOUVER

Bolí ho kolena a má chronické zranění stehna. Přesto švýcarský krasobruslař Stéphane Lambiel obnovil svou kariéru a na olympijských hrách ve Vancouveru chce zaútočit na medaili. Aby se mu podařilo smělý cíl naplnit, plánuje zařadit do volné jízdy dva riskantní čtverné skoky.

Článek

"Mám v plánu dva čtverné skoky v dlouhém programu a také kombinaci v krátkém programu," prozradil v neděli novinářům stříbrný medailista z minulé olympiády v Turíně, který se vrátil na led především kvůli tomu, aby mohl startovat na letošních hrách.

Lambiela, jenž se stal světovým šampionem v letech 2005 a 2006, donutila zranění předčasně ukončit kariéru. Olympiáda však pro něho byla velkou motivací k návratu. "Před dvěma lety jsem ztratil víru, že bych mohl zůstat zdravý. Ale pak jsem se rozhodl se vrátit a poprat se sám se sebou. Chtěl jsem se cítit zdravý, ale hlavně jsem po tom více toužil tady," vysvětlil Lambiel s poklepáním na srdce.

Začátky po návratu byly krušné

Přiznal však také, že začátky po návratu byly krušné. "Vrátit se po zranění není snadným krokem. Když jsem na toto dobrodružství začal poprvé trénovat, bylo těžké věřit tomu, že bych se mohl dostat až tam, kde jsem dnes," připustil Lambiel.

Navzdory bolestem, které ho sužují, je však připraven riskovat a pokusit se ohrozit i předpokládanou cestu velkého ruského favorita Jevgenije Pljuščenka za zlatem. Dopomoci mu k tomu mají právě čtverné skoky, které se staly předmětem bouřlivých debat mezi špičkovými závodníky z Evropy a krasobruslaři ze Severní Ameriky.

Především Pljuščenko a také bývalý mistr světa Brian Joubert z Francie kritizovali skutečnost, že poslední dva světové tituly dobyli Severoameričané, kteří se však ani nepokusili o skok, při němž je potřeba se ve vzduchu čtyřikrát otočit kolem své osy. Na vině podle nich může být i nový systém hodnocení, který odrazuje krasobruslaře od riskování.

"Já myslím, že ´čtverák´ je budoucností krasobruslení. Pamatuji Elvise Stojka, a to bylo něco jedinečného," připomněl Joubert slavného kanadského závodníka, který se proslavil obtížnými skoky. "V roce 2002 dělalo čtverný skok 15 bruslařů, dnes jich je asi šest. A je to kvůli novému systému bodování," dodal Joubert, který patří mezi hlavní favority soutěže, jíž se zúčastní i čeští krasobruslaři Tomáš Verner a Michal Březina.

Reklama