Hlavní obsah

Olympiáda ve Vancouveru nás přehlíží, tvrdí frankofonní obyvatelé

VANCOUVER

I když investovali miliony dolarů do dvojjazyčných nápisů, přivedli do Vancouveru početnou armádu frankofonních dobrovolníků a snaží se do druhého jazyka překládat i tiskové konference, stejně olympijští organizátoři kritice z Québeku neunikli. Ministr kultury a sportu James Moore totiž kritizoval nevyváženost zahajovacího ceremoniálu, který prý nedostatečně zdůraznil francouzské dědictví.

Foto: Marcio Sanchez, ČTK/AP

Ohňostroj při zahájení olympijských her ve Vancouveru

Článek

"Zklamalo mě, že neobsahoval tolik francouzského, kolik jsme čekali a bylo nám přislíbeno," řekl v rozhlasovém rozhovoru Moore. Francouzsky mluvící menšina v Kanadě tvoří zhruba pětinu populace a čítá 6,8 milionu obyvatel, kteří žijí především v severovýchodní provincii Québec, a už téměř dvě století bojuje za svá práva. Silné jsou i separatistické tendence.

Frankofonní organizace byly ve své kritice ještě tvrdší. "Bylo to opravdu bídné. Jen to podporuje teorii, že oficiální státní bilingvnost je jen fraška, která má uklidnit různá pnutí v Québeku, ale v reálu nefunguje," prohlásil Mario Beaulieu z národoveckého spolku Societé Saint-Jean-Baptiste. Kritikou podle agentury AP nešetřili ani obyčejní Québečané.

Letitý francouzsko-anglický spor má při olympiádě ještě jednu rovinu. Pořadatelský Vancouver i celá provincie Britská Kolumbie totiž dlouhodobě vykazují nejmenší porozumění pro bilingvní politiku vlády a jen čtyři procenta obyvatel provincie hovoří francouzsky.

Dionová pozvání odmítla

Organizační výbor kritiku odmítl a poukázal na to, že například producenti a další účinkující byli z Québeku a role hlavní zpěvačky byla svěřena Québečance Garou, která také zpívala ve svém jazyce. Mluvčí organizačního výboru Renée Smithová-Valadeová navíc dodala, že organizátoři plánovali pozvat i frankofonní ikonu, zpěvačku Céline Dionovou, jenže ta prý sama odmítla.

Co prý zanedbali autoři slavnostního zahájení, to ovšem vzápětí rázně připomněl akrobatický lyžař Alexandre Bilodeau, který v neděli vybojoval pro Kanadu vůbec první zlatou medaili z domácích olympiád v historii. Dvaadvacetiletý Bilodeau pochází z předměstí Montrealu, jednoho z center frankofonní části země, teď je ale hrdinou i v anglicky mluvící části.

I vancouverské listy ho nazvaly v titulcích "Alexandrem Velikým", premiér Stephen Harper mu okamžitě gratuloval a kanadská pošta začala chystat na jeho počest známku. A to se jako správný frankofonní Kanaďan chtěl Bilodeau stát jako kluk hokejistou.

Reklama

Související témata: