Hlavní obsah

Díky sportovní dvojici má Čína první krasobruslařské zlato

Sportovní dvojice Süe Šen, Čao Chung-po získala pro Čínu první zlatou medaili v krasobruslení v historii zimních olympiád. Současnou dominanci asijské velmoci umocnili druzí Čching Pchang a Ťian Tchung, bronz putuje zásluhou Aliony Savchenkové a Robina Szolkowého do Německa.

Foto: Andy Clark, Reuters

Čínští krasobruslaři Süe Šen, Čao Chung-po během olympijského závodu ve Vancouveru

Článek

Volné jízdy sportovních dvojic poznamenala ve Vancouveru nervozita a časté pády, kterých se však dokázaly první dva čínské páry vyvarovat. Větší ovace publika i bodové ohodnocení od rozhodčích sice sklidili Čching Pchang a Ťian Tchung, pětibodovou ztrátu po krátkém programu už ale nesmazali.

Těšit je vedle stříbra mohlo alespoň vylepšení světového rekordu ve volné jízdě (141,81 bodu). Historické maximum přepsal také vítězný manželský pár Süe Šen a Čao Chung-po, a to v krátkém programu i celkovým součtem 216,57 bodu.

Vítězné dvojici se tak podařilo naplnit touhu, kvůli níž se k soutěžím vrátila. V roce 2007 zakončili úspěšní partneři ziskem třetího titulu mistrů světa kariéru, vzali se a žili klidným životem krasobruslařských důchodců. Kvůli vidině zlaté olympijské medaile se však rozhodli připravit na své čtvrté hry.

 Splnili si sen

"Díky téhle medaili se nám konečně splnil sen, po tolika letech," uvedla jednatřicetiletá Süe Šen, jež na stupních vítězů políbila zlatý kov unisono se svým o pět let starším manželem. O triumf nepřipravila zkušené Číňany ani malá, ale o to více nečekaná chyba při relativně rutinní zvedačce, kdy Süe Šen sklouzla svému partnerovi po zádech.

Pohádkovým koncem se zřejmě sportovní kariéra zlaté čínské dvojice po osmnácti letech definitivně završí. "Bude těžké pokračovat v závodění. Myslím, že je možná čas na to mít dítě," uvedla rozesmátá Süe Šen na tiskové konferenci.

 Zklamaní Rusové

Zklamání zažili Rusové Yuko Kavagutiová s Alexandrem Smirnovem, kteří po několika chybách a pádu přišli o třetí místo, které jim patřilo po krátkém programu. Rusko tak nezískalo cenný kov v disciplíně, v níž vyhrálo od roku 1964 posledních dvanáct olympiád.

Sportovní dvojice - konečné pořadí po volných jízdách:
1. Süe Šen, Čao Chung-po 216,57 b. - světový rekord, 2. Čching Pchang, Ťian Tchung (všichni Čína) 213,31, 3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 210,60, 4. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 194,77, 5. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 194,34, 6. Dubeová, Davison (Kan.) 187,11, 7. Muchorová, Trankov (Rus.) 185,79, 8. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 181,78, 9. Langloisová, Hay (Kan.) 179,97, 10. Evoraová, Ladwig (USA) 171,92.

Reklama

Související témata: