Hlavní obsah

Lotyšský pilot Minins pojede závod čtyřbobů dva týdny po operaci

WHISTLER

Necelé dva týdny po operaci slepého střeva usedl lotyšský pilot Janis Minins znovu do bobu. Jeden z favoritů olympijských her ve Vancouveru si za žádnou cenu nechce nechat ujít závod čtyřbobů, který začne v pátek, proto už v úterý opět trénoval.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Lotyšský čtyřbob pilotovaný Janise Mininsem v olympijském kortytu

Článek

Ačkoli dráha ve Whistleru vzbuzuje respekt, Minins se na ni těšil. První dny po operaci totiž popsal jako peklo na zemi. "Svaly jsem měl úplně ochromené, nemohl jsem dýchat, byl jsem na přístrojích. Strašné. A druhý den jsem zase pořád škytal. Dokážete si představit tu bolest pořád škytat dva dny po operaci? Po něčem takovém je mi nějaká havárie v bobu srdečně jedno," citovala ho agentura Reuters.

Ta poznamenala, že chirurgové asi jen těžko Mininsovi doporučili, aby si tak krátce po zákroku opět sedl do bobu, jenže devětadvacetiletý lotyšský hasič je znám i jinými divokými kousky. Vloni si například půjčil otcův Harley Davidson a zastavil ho až o hřbitovní zeď. "Vstal jsem a oprášil jsem se. Nejel jsem moc rychle, jen asi osmdesátkou," prohlásil.

Kvůli operaci už zmeškal olympijský závod dvojbobů, ale čtyřboby si nechce nechat ujít. Patří k favoritům, před rokem ve Whistleru vyhrál závod Světového poháru a drží traťový rekord. Svérázně okomentoval i to, že z nemocnice odešel o osm kilo hubenější. "Aspoň se kluci z bobu mohou víc najíst," dodal se smíchem.

Ze soutěže čtyřbobů se naopak odhlásili Australané. Dva členové posádky se totiž nestihli zotavit po otřesech mozku, které v ledovém korytu ve Whistleru utrpěli v minulém týdnu.

Duncan Harvey a Duncan Pugh se zranili při nehodách australských dvojbobů. "Tohle rozhodnutí pro nás opravdu nebylo lehké. Ale museli jsme vzít v potaz všechna zdravotní rizika," prohlásil šéf výpravy Ian Chesterman.

Reklama

Související témata: